Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német pénzügyminisztérium tervei szerint az állami fejlesztési bank (KfW) 750 millió és 1 milliárd euró közötti keretet nyithat meg az ICO spanyol állami fejlesztési banknak vállalatok hitelezéséhez.

Az ICO hitelminősítői besorolása megegyezik a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére leminősített spanyol államadósság osztályzatával, ezért nehezen és drágán jut forráshoz a tőkepiacon. A KfW-vel együttműködve viszont jóval kedvezőbb feltételekkel nyújthat hitelt a vállalati szektornak.

A Handelsblatt keddi beszámolója szerint Wolfgang Schauble pénzügyminiszter június közepén ismerteti a tervet a Bundestag pénzügyi bizottsága előtt. A kormánypártok támogatják az elképzelést. Szükség van egy olyan programra, amely biztosítja az egészséges vállalatok finanszírozását "a hazájuk rossz hitelminősítői osztályzatától függetlenül" - mondta Michael Fuchs, a konzervatív CDU frakciójának helyettes vezetője. Nem szabad hagyni, hogy a jól vezetett cégeket büntessék az állam ügyeit rosszul menedzselő politikusok hibái miatt - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az országok hitelminősítői besorolását el kell választani a vállalatok megítélésétől.

A konzervatív vezetésű pénzügyminisztérium mellett a liberális vezetésű gazdasági minisztérium is azt szorgalmazza, hogy a KfW az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) hasonlóan végezzen nemzetközi hitelezői tevékenységet az euróövezeti válság leküzdése céljából. A KfW jelenleg Görögországban és Portugáliában is segíti a kormányzatot gazdaságfejlesztéssel foglalkozó állami intézmények felépítésében, és ez más dél-európai államokban is hasznos lenne. A hitelezésben pedig piaci kudarc esetén a kis- és közepes méretű vállalkozások támogatásában is részt kellene vennie a német fejlesztési banknak - mondta a Handelsblattnak Philipp Rösler miniszter.

A lap összeállítása szerint az euróövezet déli perifériáján a jól működő, egészséges vállalkozások az államadósság-válság fogságába estek", mert hazájuk rossz adósbesorolása lerontja a hitelképességüket, és a bankok a válság miatt egyébként is jelentősen visszafogták a hitelezést, annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank révén bőségesen rendelkeznek kihelyezhető forrással. A pénzt azonban inkább állampapírokba fektetik a kockázatosabb vállalati hitelek helyett. A hitelszűke így egyre több sikeres céget tesz tönkre, Olaszországban például tavaly naponta átlagosan ezer vállalkozás szűnt meg, és a helyzet az idén eddig nem javult. A bankok hitelezőkedve sem nőtt meg. Az iparvállalatok érdekképviselete, a Confindustria adatai szerint márciusban a szervezethez tartozó cégek 15 százalékának hitelkérelmét utasították el a bankok, míg két évvel korábban a 7 százalékot sem érte el az elutasított kérelmek aránya.