Indulhat az egyeztetés a jövő évi uniós költségvetésről

Miután az Európai Parlament elfogadta szerdán a saját javaslatát az Európai Unió jövő évi költségvetéséről, az EP által végrehajtott módosítások pedig a tagállamok kormányait tömörítő miniszteri tanács számára nem elfogadhatóak, egyeztetés kezdődik a két intézmény között, melyek célja az EP és a tanács változatainak összebékítése.
MTI, 2015. október 28. szerda, 17:59
Fotó: Reuters

A tanács közleményben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az EP jelentősen túllépte azokat a keretszámokat, amelyeket az állam-, illetve kormányfők fektettek le 2013 elején a 2014 és 2020 közötti pénzügyi időszakra vonatkozólag.

A tanács szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a korábban meghozott döntéseket, amelyek gátat szabnak a költekezésnek, valamint a tagállamokra nehezedő pénzügyi nyomástól és költségvetési korlátoktól sem szabad eltekinteni.

"Emellett bölcs dolog volna pénzügyi tartalékot képezni váratlan események és pénzügyi szükséghelyzetek esetére, ezért (a tanács) arra kéri a parlamentet, tegyen különbséget a kívánatos és az elengedhetetlen intézkedések között" - tudatta közleményében a tanács.

Három fideszes EP-képviselő, Deutsch Tamás, Deli Andor és Erdős Norbert szintén közleményben tudatta: az EP a tanácsnál 4,2 euróval több kötelezettségvállalást és 4,3 milliárd euróval több kifizetést tenne lehetővé jövőre az uniós költségvetés számára.

"Az Európai Parlament kiemelten támogatja azon összegek emelését, amelyek hozzájárulhatnak a migrációs válság megoldásához" - tudatták a politikusok. Az EP szerint az uniónak jövőre 157,4 milliárd euró értékben kellene kötelezettségeket vállalnia, és 146,4 milliárd eurót kellene kifizetnie.

Az EP és a tanács egyeztetésein három hét áll rendelkezésre, hogy nézeteltéréseiket, a költségvetési vágyakat és a pénzügyi lehetőségeket összhangba hozzák. Ha sikerül megállapodni, akkor az EP-nek és a tanácsnak azonos formában kell elfogadnia a kompromisszumos költségvetést, hogy megszülethessen az Európai Unió 2016-os büdzséje.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antimigrans, 2015.10.29 11:42

..na ,egóista -offshoros kufárok ??..mennyi az annyi ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html