Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unióban Lengyelországban emelkedett a legjobban az élelmiszerek ára, ám alig szorult le a kétes dicsőséget hozó dobogóról Bulgária és Magyarország - idézte a Rzeczpospolita a BNP Paribas elemzőinek számítását. Lengyelországban 2020 januárjában átlag 8,1 százalékkal voltak magasabbak az élelmiszerek árai, mint egy évvel korábban.

Nem sokkal maradt le ettől Bulgária, ahogy nyolcszázalékos volt a drágulás éves összehasonlításban, és Magyarország, ahol 7,9 százalékos pluszt kalkulálnak a francia bank szakértői. Európában átlagosan 2,8 százalékos volt az élelmiszerek árának emelkedése, és az európai országok többségében a drágulás nem haladta meg a 2,5 százalékot. Írországban egyenesen egyszázalékos esést jegyeztek fel.

A lengyel áremelkedésben a gyümölcs drágulása játszotta a főszerepet 16,8 százalékos plusszal. Az unióban a gyümölcsök átlagosan "csak" 6 százalékkal drágultak. A "vétkesek sorában" a hús áll, a második helyen, amelyért a lengyel boltokban 14,3 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban. Az EU-ban 5,6 százalékkal drágultak a húsok.

Ezekhez képest a gabonatermékek és a péksütemények árának emelkedése mérsékelt volt, 5,5 százalék, noha ez is magasabb, mint az uniós átlag, amely 1,6 százalék. Érdekes, hogy eközben a gabona nem drágult, sőt olcsóbb lett, például a lengyel búza i14,3 százalékkal került kevesebbe, mint egy évvel korábban. Az egyetlen termékcsoport, amelynek csökkent az ára, az olajok és a zsírok. Ezek Lengyelországban 3,7 százalékkal lettek olcsóbbak, míg az unióban 2,6 százalékkal.