Európa nagy részén eltűnt, a magyarok meg dúskálnak benne - mi az?

Négy és fél éves mélypontra süllyedt az éves összevetésű infláció szeptemberben az euróövezetben, a maginfláció pedig a valaha regisztrált legkisebb lett az EU statisztikai hivatala (Eurostat) által pénteken kiadott végleges adatok tanúsága szerint.
Domokos László, 2020. október 16. péntek, 12:50
Fotó: Getty Images

Eszerint a fogyasztói árak éves összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek az euróövezetben szeptemberben, ami 2016 áprilisa óta a leggyengébb érték. Augusztusban 0,2 százalékos visszaesést mértek, míg tavaly szeptemberben 0,8 százalékos emelkedést.

Az élelmiszerek, alkohol- és dohánytermékek 1,8 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,5 százalékkal drágultak, ám az energiaárak 8,2 százalékkal csökkentek. Az energia, élelmiszerek, valamint az alkohol- és dohánytermékek ára nélkül számított maginfláció 0,2 százalékkal nőtt, ami a valaha mért legalacsonyabb érték. Augusztusban 0,4 százalékra, tavaly szeptemberben pedig 1,0 százalékra rúgott az éves összevetésű ütem.

Havi összevetésben 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, a maginfláció pedig 0,2 százalékos volt az euróövezetben szeptemberben.

Az EU egészében éves összehasonlításban 0,3 százalékra lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme az augusztusi 0,4 százalékról, míg havi szinten stagnáltak az árak.

Szeptemberben 12 országban csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben, a legnagyobb mértékben Görögországban (-2,3 százalék), Cipruson (-1,9 százalék) és Észtországban (-1,2 százalék).

Franciaországban stagnált, 14 uniós tagállamban pedig emelkedett az éves infláció.

A legmagasabb értéket Lengyelországban (3,8 százalék), Magyarországon (3,4 százalék) és Csehországban (3,3 százalék) mérték - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.10.16 23:21

Amíg a kormánynak és az MNB-ben a legfontosabb a NERtársak mentése addig ne csodálkozzunk.
Ennek eset áldozatául a forint.
Amíg a kusza szemű vezeti az MNB-t és Orbán királyt játszik addig ne álmodjunk Euro-ról, ami ennek a 2 balféknek az ámokfutását legalább tompítaná.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Denden, 2020.10.16 20:44

A címben feltett kérdésre a válasz: parlagfű ! De ugye sok mindenben éllovasok vagyunk, igen az elszegényedésben is. A legszomorúbb, hogy a vírus okozta helyzetben a munkaadók többsége még csak hallani sem akar a pénzromlást tompító bérkorrekciókról. Valós béremelés pedig csak álom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.10.16 15:43

Magyarország jobban teljesít...XDDDDD

Nem elég, hogy a bolgárok után a legcsóróbbak vagyunk, még a pénzünk is annyit ér, mint egy kalap szar...XDDDD

De semmi baj, vannak akiknek jó, pld. Stricibácsinak, az ingyenkonyhákon ugyanis az árak változatlanok...XDDDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html