Beindult a drágulás a szomszédban

Csak néhány uniós országban nőtt jobban az élelmiszerek ára, mint Szlovákiában az elmúlt időszakban. Az üzemanyagok drágulása miatt ráadásul a közlekedésben is látványosan megugrottak az árak.
Barabás Júlia, 2018. július 19. csütörtök, 09:58
Fotó: Pixabay

Az elmúlt hónapban 2,8 százalékkal nőtt az áruk és szolgáltatások ára az egy évvel korábbihoz képest Szlovákiában - idézte a pozsonyi Új Szó a statisztikai hivatal adatait. A dráguláshoz leginkább a közlekedés járult hozzá, amelyben az üzemanyagok drágulása miatt éves összehasonlításban 6,5 százalékkal nőttek az árak.

A háztartások azonban jóval érzékenyebbek az élelmiszerek árának a növekedésére. Ezek szakértői becslések szerint öt százalékkal vannak magasabban az egy évvel ezelőttihez képest. A gyümölcsök esetén májushoz képest nyolcszázalékos drágulást kénytelenek elviselni a fogyasztók.

A visegrádi országok közül emiatt továbbra is Szlovákiában a legdrágábbak az élelmiszerek. Csehországban öt, Magyarországon csaknem kilenc, Lengyelországban pedig több mint 28 százalékkal kisebb ezek átlagos árszintje, mint Szlovákiában.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK