Inflációs bajnok lett Magyarország

Decemberben hat havi csúcsot ért el az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki publikációja alapján - írja az MTI. Decemberben a legmagasabb éves infláció az EU-ban Magyarországon volt.
Szabó Zsuzsanna, 2020. január 17. péntek, 11:34
Fotó: Shutterstock

Az Eurostat végleges adatai szerint 2019 decemberében 1,3 százalékra, június óta a legmagasabbra emelkedett a novemberi 1 százalékról a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke az euróövezetben és 1,6 százalékra a novemberi 1,3 százalékról az Európai Unióban.

Egy évvel korábban, 2018 decemberében az euróövezeti infláció 1,5 százalék, az uniós infláció pedig 1,6 százalék volt.

A novemberihez képest az euróövezetben és az Európai Unióban is 0,3 százalékkal emelkedtek decemberben a fogyasztói árak.

A fogyasztói árak euróövezeti emelkedéséhez decemberben a szolgáltatások ára járult hozzá a legnagyobb mértékben, 0,80 százalékponttal. Az élelmiszerek és élvezeti cikkek árának emelkedése 0,38 százalékponttal emelte a decemberi éves árindexet, a nem energiaipari termékek 0,12 százalékponttal, az energiaárak pedig 0,02 százalékponttal járultak hozzá az emelkedéshez.

Decemberben a legkisebb inflációt Portugáliában regisztrálták, 0,4 százalékosat, Olaszországban 0,5 százalékosat és Cipruson 0,7 százalékosat. A legnagyobb éves infláció Magyarországon volt decemberben, 4,1 százalék, Romániában 4 százalék, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában pedig 3,2 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2020.01.19 08:25

A számolatlan darabszámú, a közpénzből magántőkévé minősített vagyonból kistafírozott unokatestvérrel rendelkező hírhedt tolvaj (más megközelítésben jobbkéz, avagy a csecsemők fenekén lévő piros pontok sasszemű, rendszeralkotó szakértője) a 2008-as válság után - amikor minden normális jegybank (a nagyon hülye helyzetben lévő EKB-n kívül) a lenullázódott monetáris eszközeit igyekezett helyreállítani, többek között alapkamat emeléssel -, ez a közismert hazug ezt nyilatkozta: az MNB-nek nincsenek gazdasági fejlődés támogatási, vagy a forint árfolyam védelmi céljai. Ők csak az infláció kézben tartásáért felelnek, tehát csak akkor lépnek, ha az árak emelkedése eléri, meghaladja a kitűzött 3%-ot.
Ez persze, ebben a formában, egy óriási baromság, amit a külföldi befektetők a forint árfolyamának rapid gyengítésével reagáltak le - a kevés import hányaddal, elsősorban exportra dolgozó cégek kivételével -, mindannyiunk kárára.
Na, lassan elkövetkezett, hogy meglódult az inflációnk, meghaladta az ominózus 3%-ot, majd a tavalyi év végére az EU legmagasabb, 4,1%-os áremelkedését produkáltuk.
A pénzügyi bűnözőket nem ismerők most azt gondolhatnák, hogy a korábban erre a szituációra megigért intézkedéseket haladéktalanul életbe léptette a fogyatékos Matolcsy.
De nem, semmit sem csináltak.
Egyrészt a nemzetközi gazdaságban elmúlt az az időszak, amikor a nem gazember hülyék által vezetett jegybankoknak módjuk volt a jövő gazdasági visszaesésére felkészülni; erről lemaradtunk.
Másrészt ezt az egész sagát az emberek ámítására öltötte ki az Orbán /Matolcsy bűnöző páros, eszük ágában sem volt betartani.
Egyszerűen politikai okokból, szándékosan engedték el a jövedelmeket, az inflációt, és a forint árfolyamât. Mert így, valós teljesítés nélküli is szép fejlődési mutatókat lehet a bázishoz képest kimutatni.
Amikkel, az EU - val való kivagyi melldöngetés során a NER kivâlóságának bizonyítására hívatkozni lehet - függetlenül attól, hogy az egész kipcsak furfang káros hatásait nem a "Főni", vagy Mészáros - Zuckerberg, vagy a felturbózott vejkó, hanem az egyszerű erberek fogják csúnyán megszívni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html