Rossz hír jött Kínából

A várakozásoknak megfelelően hathavi csúcsra emelkedett áprilisban az infláció Kínában a nemzeti statisztikai hivatal csütörtöki jelentése szerint.
Domokos László, 2019. május 9. csütörtök, 08:43
Fotó: Pixabay

Idén áprilisban 2,5 százalékra, tavaly október óta a legmagasabbra emelkedett a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke a márciusi 2,3 százalékról. Februárban 1,5 százalék volt az éves áremelkedés - írta az MTI.

Havi bázison a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek áprilisban, szemben a márciusi 0,4 százalékos havi csökkenéssel.

A fogyasztói árak áprilisi éves emelkedéséhez az élelmiszerárak emelkedése járult hozzá a legnagyobb mértékben. Ezek ugyanis három éve a legnagyobb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedtek az idén áprilisban. Az afrikai sertéspestis miatt megcsappant a vágósertés állomány Kínában, a disznóhús ára áprilisban 14,4 százalékkal ment fel, a zöldségárak 17,4 százalékkal, a gyümölcsárak 11,9 százalékkal emelkedtek áprilisban.

A termelői árak évi 0,9 százalékkal emelkedtek áprilisban az előző havi 0,4 százalék után, szemben a 0,6 százalékos elemzői várakozásokkal. Az áprilisi 0,9 százalék négyhavi csúcs, tavaly december óta a legmagasabb éves áremelkedés. Havi bázison a termelői árak 0,1 százalékkal csökkentek áprilisban a márciusi 0,1 százalékos emelkedés után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

latabar, 2019.05.09 13:08

Ez tényleg rossz!Most mi lesz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html