Felgyorsult az infláció Németországban

Áprilisban nőttek a fogyasztói árak és tavaly november óta a legmagasabb infláció alakult ki Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden publikált jelentése szerint.
Szepesi Anita, 2019. május 14. kedd, 10:22
Fotó: Shutterstock

Áprilisban az előzetes értékkel megegyező 2 százalékra emelkedett az infláció (éves fogyasztói árindex) végleges értéke a márciusi 1,3 százalékról. Az áprilisi német infláció tavaly november óta a legmagasabb lett.

Az előző hónaphoz képest 1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak áprilisban. Márciusban 0,4 százalék volt a havi áremelkedés.

Az áremelkedéshez leginkább az energiaárak és a szolgáltatások árai járultak hozzá. Az energiaárak éves bázison 4,6 százalékkal, a szolgáltatások ára 2,1 százalékkal emelkedett. Az előző havihoz képest az energiaárak 2,1 százalékkal, a szolgáltatások ára 1 százalékkal emelkedett - idézi az adatokat az MTI.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves bázison 2,1 százalékkal, havi bázison 1 százalékkal emelkedett áprilisban. Márciusban 1,4 százalék volt az éves és 0,5 százalék a havi áremelkedés.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK