Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai közölték, hogy a cég által Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Oroszországra és Törökországra kiszámolt, súlyozva átlagolt térségi feldolgozóipari BMI-mutató az egy hónappal korábban mért 52,5-ös szintről 51,6-ra csökkent decemberben.

Ez még mindig bőven a növekedés és a visszaesés határának tekintett 50-es szint felett jár, a mérőszám visszaesése ugyanakkor a teljesítménybővülés nyolc havi kitartó gyorsulásának végét jelzi - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szakértői által a magyar, a cseh és a lengyel gyáriparra külön kiszámított múlt havi súlyozott BMI-átlag 54,3-ról 53,1-re csökkent. A Capital Economics elemzői szerint ez a visszaesés "annál is inkább csalódást keltő", mivel a német feldolgozószektor BMI decemberben jelentősen emelkedett, és a közép-európai gyáripar mélyen integrálódott a német gazdaság beszállítói láncolataiba.

Megjegyezték, hogy Magyarország esetében a feldolgozóipari BMI-teljesítményjelző - amelyet nem a Markit piaci adatszolgáltató állít össze - "hajlamos az erőteljes kilengésekre", és ezért a Capital Economics "nem tulajdonít túlzott jelentőséget" annak, hogy az átfogó magyar gyáripari index decemberben 52,6-ról 50,2-re esett vissza.

A cég szerint a térség múlt havi BMI-indikátorai összességében még mindig magasak a korábbi néhány évhez mérve, ám azt is jelzik, hogy a régió kilábalása továbbra is ingatag.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays közgazdászai az általuk vizsgált felzárkózó térségre - amelybe Közép-Európa, Oroszország és Törökország mellett Dél-Afrika is beletartozik - 50,8-as átlagos súlyozott BMI-értéket mutattak ki decemberre az egy hónappal korábbi 51,7 után.

A Barclays londoni szakelemzői szerint a térségen belül a magyar gyáripari teljesítményindex a leghajlamosabb a kilengésekre, és így a legkevésbé hatékony növekedési előrejelző. Jóllehet a magyar feldolgozószektor BMI-je növekedési szempontból hozzávetőleg semleges szintre csökkent, más reálgazdasági szektorok mutatói azonban továbbra is a magyar gazdaság javuló növekedési teljesítményére utalnak - hangsúlyozták a Barclays közgazdászai.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői a három közép-európai EU-gazdaság - Magyarország, Csehország és Lengyelország - decemberi gyáripari BMI-mutatóiból azt a következtetést vonták le, hogy a "kisebb visszaesés" ellenére a csoport feldolgozószektorának kibocsátása, termékeinek kereslete, exportja és foglalkoztatási dinamikája továbbra is "szilárd ütemben" bővül.

A GS elemzői szerint a friss BMI-mutatók alátámasztják a ház azon nézetét, hogy az eddig jórészt exportvezérelt kilábalási folyamat hajtóerejének szerepét a három gazdaság esetében mind nagyobb mértékben az erősödő hazai kereslet veszi át.

Az elemzők szerint a decemberi BMI-adatoknak várhatóan csekély hatásuk lesz a régió monetáris politikájára.

A ház szakértői azt jósolják, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapállása továbbra is enyhítésre hajló marad, ugyanakkor óvatossá is válik, elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mennyiségi enyhítési programjának kezdődő visszavonása miatt.

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a decemberi közép- és kelet-európai gyáripari aktivitási mérőszámokat kommentáló csütörtöki helyzetértékelésükben. A ház szakértői a Fed döntése nyomán felülvizsgálták előrejelzési forgatókönyvüket, amely a következő négy hónap mindegyikében egyenként 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számol. Az RBS korábbi prognózisa a következő három hónapra lépésenként 0,20 százalékpontos csökkentést valószínűsített.

Az RBS londoni elemzői is hangsúlyozták, hogy az adatsor volatilitása miatt "valamelyes kétellyel" kezelik a magyar gyáripari BMI-mutatót. Kiemelték ugyanakkor, hogy a jelzőszám immár ötödik hónapja mutatja folyamatosan a magyar feldolgozószektor teljesítményének növekedését, és ez 2011 közepe óta a leghosszabb bővülési időszak.