Csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma az USA-ban

Csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma májusban az Egyesült Államokban, de az előző két hónap adatát felfelé korrigálták, ráadásul enyhén emelkedett a kiadott építési engedélyek száma, ami arra utal, hogy az ingatlanpiacnak jól jött a jelzáloghitel-kamatok erős csökkenése - írja az MTI a kereskedelmi minisztérium közlése nyomán.
Szász Péter, 2019. június 18. kedd, 20:50
Fotó: Pixabay

A szezonálisan kiigazított adatok szerint májusban éves szintre vetítve 1 millió 269 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami áprilishoz képest 0,9 százalékos, tavaly májushoz viszonyítva pedig 4,7 százalékos visszaesést jelent.

Elemzők arra számítottak, hogy az áprilisi 1 millió 281 ezer után 1 millió 296 ezerre emelkedik a megkezdett lakóingatlan-építések évesített száma.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból májusban éves szintre kivetítve 820 ezer ház építését kezdték el, ami 6,4 százalékkal kevesebb az előző hónapban mért 876 ezernél.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 294 ezerre nőtt az áprilisi 1 millió 290 ezerről, azaz havi szinten 0,3 százalékkal nőtt, éves összevetésben viszont 0,5 százalékkal esett vissza. Elemzők havi szinten 2,9 százalékos csökkenést vártak az áprilisi 0,2 százalékos emelkedés után.

A befejezett lakóingatlan-építések száma éves szintre kivetítve 1 millió 213 ezer volt, ami 9,5 százalékkal kisebb az áprilisi 1 millió 340 ezres értéknél, és 2,8 százalékkal marad el a tavaly májusi 1 millió 248 ezertől. Családi házakból évesítve 890 ezer építését fejezték be, ez 5,0 százalékkal alacsonyabb az áprilisi 937 ezres számnál.

Az ingatlanpiac nehéz évet zárt tavaly, és már az ötödik egymást követő negyedévben húzta visszafelé a gazdasági növekedést. A megfelelő telkek és a munkaerő hiánya megnehezíti az építkezőknek, hogy teljes egészében kihasználják az alacsonyabb hitelköltségeket. Ennek következményeként szűkös a kínálat, ami fékezi az eladások növekedését

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac a múlt héten közölte, hogy június első két hetében a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 3,82 százalékra csökkent a május utolsó hetében mért 3,99 százalékról. Egy évvel ezelőtt, június közepén 4,62 százalékon állt ez a kamat.

A tizenöt éves jelzáloghitelek hitelek átlagos kamata május végén 3,46 százalékon, június első hetében 3,28 százalékon, a második hetében pedig 3,26 százalékon állt, míg tavaly június közepén 4,07 százalékra rúgott.

A Freddie Mac arra számít, hogy a kedvező hitelkamatok és az erős munkaerőpiaci helyzet eredményeként az ingatlanpiac idén és jövőre is szerény mértékben emelkedhet

 

HOZZÁSZÓLÁSOK