A kárpótláshoz is kötődő ingatlancsalás gyanújával több tekintélyes személyiséget vett őrizetbe a román korrupcióellenes hivatal, köztük Paul-Phillippe Hohenzollernt, Pál herceget.

A meglehetősen ellentmondásos királyi sarj az ügyészség szerint 2002-ben illegálisan követelt vissza 26,8 hektárnyi területet Bukarest északi részén, amit nem is sikerült megkapnia. Négy évvel később azonban egy, a politikai vezetésnél befolyásos üzletember, Remus Truica segítségét kérte, amiért cserébe a megszerzett vagyon értékének 80 százalékát ajánlotta fel - 2008-ban meg is kapta az igényelt területet. Azonban ezzel sem érte be - tavaly mintegy 30 ezer hektárnyi erdőre nyújtotta be restitúciós igényét.

A herceg régóta állítja, hogy ő a román királyi ház jogos örököse, így neki kellene megkapnia annak teljes vagyonát és minden tulajdonát.

Pál házi őrizetben van, de folyik a nyomozás Ioana Valmar, a parlament elnökének volt felesége ellen is, aki a gyanú szerint közjegyzőként számos illegális föld- és ingatlanügyletet törvényesített, ami 136 millió kárt okozott a költségvetésnek. Az ügybe belekeveredett egy volt kormánytag és egy médiatulajdonos is.