Ingyen vonatozhatnak fiatalok

Ősztől újabb tízezer európai fiatal utazhat ingyenes InterRail-vonatbérletel egy hónapon át az EU országaiban. A programot 2021 után tovább bővíthetik - mondta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Sziget fesztiválon sajtótájékoztatón az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. augusztus 13. hétfő, 19:47
Fotó: AFP

Idén mintegy háromszáz, 18. évét betöltött magyar fiatal pályázott sikeresen az InterRailre - jelezte Ujhelyi István, a #DiscoverEU program egyik mentora.

A politikus kezdeményezi, hogy ne csak az EU, hanem hazai költségvetésből a kormány és az Országgyűlés is támogassa a programot: 9 milliárd forintból több tízezer magyar fiatal élvezhetné ezt a lehetőséget. Azt is el szeretné érni, hogy a kormány turisztikai forrásokat szánjon európai fiatalok számára ingyenes InterRail-bérlettel megismerni Magyarországot, a magyar kultúrát.

Az itthon Szabad Európa-kártyaként meghirdetett program akkor segít a fiataloknak megismerni Európát, amikor az unió politikai vezetői egymást közti feszültségeket gerjesztenek. Kitért arra, hogy a program idei első évében szeptember végéig 10 826 európai fiatal utazik az InterRail-bérlettel, amellyel bejárhatják Európát. (Óriási gond a fiataloknál - ezt a cikket olvasta?)

Az Európai Bizottság előterjesztésében a 2021 után nyíló hétéves uniós költségvetési időszakban már évi százmillió, összesen 700 millió euró (227 millió forint) juthat a #DiscoverEU-programra. Ez komoly előrelépés, hiszen az idei uniós költségvetési keret még csak 12 millió euró volt - mondta Ujhelyi István.

Magyarország az egyik legjobb volt a programra pályázó országok között, a kvóta alapján kiosztható bérletekhez képest tízszeres volt a jelentkezők száma, így a következő években emelni kell a kvótát - tette hozz a politikus.

A kép illusztráció, forrás: AFP Photo/Philippe Huguen.

HOZZÁSZÓLÁSOK