Ingyenes tömegközlekedés a szmog miatt

A varsói önkormányzat úgy döntött, hogy a lengyel főváros történetében először ideiglenesen ingyenessé teszi a tömegközlekedést. Az ok prózai: olyan nagy a szmog, hogy vissza kell szorítani a személyautók használatát.
Barabás Júlia, 2016. december 15. csütörtök, 11:08
Fotó: MTI/EPA

A Város a miénk mozgalom és a Varsói Szmog Riadó aktivistái régóta követelik a városháza határozott reakcióját a városban uralkodó szmog miatt. Az egyik lehetőségnek azt tartották, hogy Krakkó mintájára bevezessék a díjtalan tömegközlekedést azokon a napokon, amikor különlegesen rossz a levegő a fővárosban. Úgy tűnik a civilek követelése végre meghallgatásra talált - derül ki a gazeta.pl tudósításából.

Miután a környezetvédelmi felügyelet jelentése szerint csütörtökön délután ás este a korábbinál is rosszabb levegő várható Varsóban, a lengyel főváros történetében először egy napra ingyenessé tették a helyi tömegközlekedést. Mindenkit arra buzdítanak, hogy hagyja otthon autóját és vegye igénybe a díjtalan lehetőséget.

A városháza közleménye szerint a levegő szennyezettségének romlását a kedvezőtlen időjárási körülmények okozzák. A hőmérséklet csökkenése miatt a háztartások erősebb fűtése kapcsoltak, ami növeli szén-dioxid-kibocsátást. Eközben szinte alig észlelhető a szél. A város vezetői kérik az embereket, hogy minél kevesebbet fűtsenek kályhákban, ne égessenek el szemétet és hulladékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK