A hét végi fehéroroszországi parlamenti választások után Alekszander Lukasenko államfő újságírókkal beszélgetve kijelentette: országa kész szorosabbra fűzni kapcsolatait Lengyelországgal - írja az onet.pl. Lengyelország egyike a fehéroroszokhoz legközelebb álló országoknak - idézte a BielTA hírügynökség az államfőt, aki egyébként azt is bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson.

Ha Lengyelország akarja, Fehéroroszország mindig kész, és kész is volt jó és baráti kapcsolatokra vele. Igaz, hogy Varsó az elmúlt évtizedekben inkább az EU-nak és az USA-nak akart megfelelni, de egy erős állam, amelynek megvannak a maga pozíciói az EU-ban és "mi ezt nagyra értékeljük" - mondta Lukasenko.

A fehérorosz államfő elutasítja, hogy Moszkva erőszakoltan akarja elmélyíteni országa és Oroszország integrációs folyamatot. Az elmúlt években újra és újra azt tapasztalták, hogy egyre kevesebbet nyernek az oroszokhoz fűződő gazdasági kapcsolatokon. "Egyetlen integrációs dokumentumot sem írunk alá, ha nem egyezik a belorusz alkotmánnyal és a társadalmi életünk alapvető szabályaival". Az ezzel kapcsolatban készült egyezményt Lukasenkonak és orosz kollégájának Vlagymir Putyinnak december elején kellene aláírnia.