Inkább maradnának, mint mennének a britek

Valamivel több brit szavazna arra, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja, mint ahányan a kilépésre voksolnának, de a választóknak több mint a negyede még nem döntött erről a kérdésről - ezt mutatja a BBC megbízásából elvégzett legújabb országos felmérés.
MTI, 2014. április 5. szombat, 14:25
Fotó: Reuters

A brit közszolgálati médiatársaság ismertetése szerint a megkérdezettek 35 százaléka mondta azt, hogy a brit EU-tagság fenntartását pártolná egy népszavazáson. A távozásra 32 százaléknyian adnák szavazatukat. A határozatlanok aránya 27 százalék, 6 százalék pedig nem menne el szavazni.

A vizsgálatot elvégző Populus közvélemény-kutató cég több kategóriába sorolta a válaszadókat, és ennek alapján kimutatta, hogy az EU iránt a magas jövedelmű, kényelmes körülmények közepette élő, toleráns csoport, valamint a fiatal, világiasabb gondolkodású, de a szélesedő egyenlőtlenségekkel és a brit politika irányával szemben kritikus városi értelmiség tanúsítja a legnagyobb rokonszenvet.

A távozásra a legnagyobb valószínűséggel a "régi" Nagy-Britanniára nosztalgiával emlékező, az utóbbi évek szociális és kulturális változásait minőségromlásként megélő idősebb nemzedék, valamint a krónikus megélhetési gondokkal küszködő, a kormánytól több segítséget váró és az EU-bevándorlók támasztotta munkapiaci verseny miatt dühös réteg szavazna.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök tavaly bejelentette, hogy ha a párt kormányon marad a 2015-ben esedékes választásokon, Nagy-Britanniában 2017-ig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét az Európai Bizottsággal. A brit választók ennek eredménye alapján döntenének arról, hogy az unión belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A London által tervezett tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli munkaerőmozgás szigorúbb szabályozásának igénye, akár számszerű korlátok formájában is.

HOZZÁSZÓLÁSOK