A magyar miniszterelnök szerint Európát ódivatú vezetők irányítják, akik a gazdaság betegeskedése miatt elvesztették hitelességüket. Ezzel a felütéssel indítja cikkét a Financial Times (FT), amely beszámol Orbán Viktor felszólalásáról a visegrádi négyek szerdai találkozóján.

A miniszterelnök megkérdőjelezte az EU demokratikus legitimitását, mondván: az államközösséget a "nyugati elitek" vezetik. Ezt követően nekitámadt Brüsszelnek migrációs, gazdasági és külpolitikája miatt is.

Menjenek, jöjjenek!

A magyar kormányfő, aki összecsapott az EU-val, miután kijelentette, hogy országában illiberális demokrácia működik, úgy véli, hogy Európa elkopott nyugati vezetői az emberek akaratával ellenkező döntéseket hoznak. Európa jelentős demokráciadeficittel küszködik - fejtegette. Minden ami nyugatra van a kelettől recseg-ropog.

A magyar vezető szerint az EU nyugati tagállamai erősebb gazdaságaikra támaszkodva ellenőrzésük alá vonták az európai projektet. Ugyanakkor a nyugati gazdaság gyengesége megfosztja őket attól a joguktól, hogy vezessék a közösséget. Ezzel szemben a dinamikus keleti gazdaságok nagyobb befolyást érdemelnek.

Odaszúrt

Orbán, aki élére állt azoknak az uniós tagországoknak, amelyek ellenzik a bevándorlókkal kapcsolatos terhek európai megosztásával kapcsolatos EU-s tervet, azt mondta, hogy az "európai megoldások" állandó keresése valójában "intellektuális lustaság".

Mindenre EU-s megoldást keresni olyan, mint Pavlov kutyájának reflexe: a kérdésre adott válasz mögött nincs tartalom (csak egy reflexszerű reakció). Az FT szerint ezzel gyengéden odaszúrt a Németország és más államok kormányainak, amelyek közös európai választ keresnek a migrációs válságra.

A külpolitika se jó

Orbán az elmúlt időszakban felszólította az európai vezetőket, hogy a líbiai hadsereg felfegyverzésével és megerősítésével vagy európai katonai erők felvonultatásával Líbia tengeri határai mentén erősítsék meg a kontinens déli határának védelmét. Emellett az EU-nak a közel-keleti országba telepített menekültközpontjaiban lássák el az illegális bevándorlókat.

Az FT "kötekedőnek" tartja a magyar miniszterelnököt, aki összekapcsolta a terrorizmust és a bevándorlást. A visegrádi négyek találkozóján elmondott beszédében kiterjesztette bírálatát "Európa bukott külpolitikájára". Támadta a demokrácia "bevezetésének" kísérletét olyan országokban, mint Líbia vagy Egyiptom, amelyek rendszerváltását támogatta az unió.

Irgum-burgum

Orbán megjegyzései nem sokkal előzték meg a négy ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - vezetőinek közös nyilatkozatát, amelyben az EU határainak szigorúbb külső ellenőrzését és az unió határain kívüli menekültügyi hotspotok felállítását követelik. Emellett elvárják az európai menekültjog "kiegyensúlyozottabb, realistább" reformját.