Intellektuális lustaságról beszél Orbán

Magyarország "kötekedő" miniszterelnöke, aki összekapcsolta a bevándorlást a terrorizmussal, alaposan beolvasott nyugati kollégáinak, illetve egyáltalán az EU nyugati tagországainak. Ezt emeli ki a Financial Times Orbán Viktor szerdai megszólalásából.
Napi.hu, 2016. június 9. csütörtök, 11:30
Fotó: MTI/EPA

A magyar miniszterelnök szerint Európát ódivatú vezetők irányítják, akik a gazdaság betegeskedése miatt elvesztették hitelességüket. Ezzel a felütéssel indítja cikkét a Financial Times (FT), amely beszámol Orbán Viktor felszólalásáról a visegrádi négyek szerdai találkozóján.

A miniszterelnök megkérdőjelezte az EU demokratikus legitimitását, mondván: az államközösséget a "nyugati elitek" vezetik. Ezt követően nekitámadt Brüsszelnek migrációs, gazdasági és külpolitikája miatt is.

Menjenek, jöjjenek!

A magyar kormányfő, aki összecsapott az EU-val, miután kijelentette, hogy országában illiberális demokrácia működik, úgy véli, hogy Európa elkopott nyugati vezetői az emberek akaratával ellenkező döntéseket hoznak. Európa jelentős demokráciadeficittel küszködik - fejtegette. Minden ami nyugatra van a kelettől recseg-ropog.

A magyar vezető szerint az EU nyugati tagállamai erősebb gazdaságaikra támaszkodva ellenőrzésük alá vonták az európai projektet. Ugyanakkor a nyugati gazdaság gyengesége megfosztja őket attól a joguktól, hogy vezessék a közösséget. Ezzel szemben a dinamikus keleti gazdaságok nagyobb befolyást érdemelnek.

Odaszúrt

Orbán, aki élére állt azoknak az uniós tagországoknak, amelyek ellenzik a bevándorlókkal kapcsolatos terhek európai megosztásával kapcsolatos EU-s tervet, azt mondta, hogy az "európai megoldások" állandó keresése valójában "intellektuális lustaság".

Mindenre EU-s megoldást keresni olyan, mint Pavlov kutyájának reflexe: a kérdésre adott válasz mögött nincs tartalom (csak egy reflexszerű reakció). Az FT szerint ezzel gyengéden odaszúrt a Németország és más államok kormányainak, amelyek közös európai választ keresnek a migrációs válságra.

A külpolitika se jó

Orbán az elmúlt időszakban felszólította az európai vezetőket, hogy a líbiai hadsereg felfegyverzésével és megerősítésével vagy európai katonai erők felvonultatásával Líbia tengeri határai mentén erősítsék meg a kontinens déli határának védelmét. Emellett az EU-nak a közel-keleti országba telepített menekültközpontjaiban lássák el az illegális bevándorlókat.

Az FT "kötekedőnek" tartja a magyar miniszterelnököt, aki összekapcsolta a terrorizmust és a bevándorlást. A visegrádi négyek találkozóján elmondott beszédében kiterjesztette bírálatát "Európa bukott külpolitikájára". Támadta a demokrácia "bevezetésének" kísérletét olyan országokban, mint Líbia vagy Egyiptom, amelyek rendszerváltását támogatta az unió.

Irgum-burgum

Orbán megjegyzései nem sokkal előzték meg a négy ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - vezetőinek közös nyilatkozatát, amelyben az EU határainak szigorúbb külső ellenőrzését és az unió határain kívüli menekültügyi hotspotok felállítását követelik. Emellett elvárják az európai menekültjog "kiegyensúlyozottabb, realistább" reformját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.06.10 08:28

Óriási a zürzavar, orbán számonkéri merkelt, hogy miért német nemzeti döntést hozott az EU nevében migráns és egyéb kérdésekben, ugyanakkor magyarország (orbán) mindent nem,zeti alapon akar dönteni.
Birodalmat biztos nem lehet 28 széthuzó rákkal építeni, ezt pont orbán tudja legjobban, mert a fidesz ereje pont abban van, hogy le van törve a széthuzás
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2016.06.09 14:31

Az nem lehet igaz, hogy ennek az alkesznek ennyire szar az elmeorvosa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html