Inter-nyet: Putyin lekapcsolná az internetet is

Újabb nagyívű lépésre szánta el magát Vlagyimir Putyin: lekapcsolná a globális internethálózatról Oroszországot, így védekezne a "kiszámíthatatlan" Nyugattal szemben.
Napi.hu, 2014. szeptember 19. péntek, 15:54
Fotó: Reuters

Oroszországban valóra válhat a civil lakosság és vállalatok (feltételezhető) rémálma, illetve igaz lehet az a magyar szóvicc, hogy inter-nyet - a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elnökölt biztonsági tanács ugyanis napirendjére tűzte a Vedomosztyi szerint, miként lehet az országot "lekapcsolni" a globális internethálózatról vészhelyzet esetén.

A rendelkezés célja a World Wide Web orosz szegmensének (Runet) erősítése. Ennek érdekében egy speciális internet szolgáltatót iktatnának be, amelyik lekapcsolhatná Oroszországot  a globális hálózatról annak érdekében, hogy megakadályozzanak bármilyen "barátságtalan támadást". A Vedomosztyinak nyilatkozó szolgáltatók szerint ez nem a tartós lekapcsolást jelentené, hanem annak módját, miként lehet egy olyan egységet a rendszerbe iktatni, hogy képesek legyenek veszhelyzet esetén a rendszer gyors lekapcsolására. Ilyen vészhelyzet lehetne egyebek mellett bármilyen, Oroszország ellen irányuló katonai akció, vagy az országon belüli tömegtüntetések - mondta az egyik név nélkül nyilatkozó forrás, aki példaként Egyiptomot említette, ahol az internet és a mobiltelefonos kommunikációt megszüntették a 2011-es tüntetések idején.

A Vedomosztyi is célkeresztben
Az orosz duma olyan javaslatot tett a napokban, hogy az orosz médiumokban 20 százalékra korlátozzák a külföldiek engedélyezett tulajdonrészesedését, s ezt terjesszék ki a nyomtatott sajtóra is. Ez érintené például az egyik vezető orosz gazdasági napilapot is, miután a Vedomosztyiban társtulajdonosok a The Financial Times, a The Wall Street Journal és a Sanoma. Erről bővebben itt olvashat.

Szintén napirenden lesz a domain szolgáltatók felelősségének az államra testálása a jelenlegi szolgáltatójukról, ami jelenleg egy állami szolgáltató (a fő nemzeti domainek, a TDL, a RU, az RF koordinációs központja).

Az intézkedés célja, hogy megvédje az oroszországi internetet attól, hogy az USA erőszakkal elszigetelje azt azzal, hogy Washigton Oroszországot kizárja az IP-cím rendszerből. A gazdasági napilapnak nyilatkozó források úgy nyilatkoztak, hogy az intézkedéseket jövő év elején már be akarják vezetni.

A hírközlési minisztérium nem kommentálta az értesüléseket.

Védelem a "kiszámíthatatlan" Nyugattól

A Kreml szóvivője Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy a biztonsági tanács ülése hétfőn, szeptember 22-én lesz, azt azonban nem említette, hogy milyen témák lesznek napirenden, miután az ehhez hasonló ülések a szabályok szerint nem nyilvánosak.

Peszkov ugyanakkor a pénteken megjelent sajtóhírekre reagálva  azt mondta: a döntéshozók nem tervezik Oroszországot lecsatlakoztatni a globális internetről, de lépéseket kell tennie, hogy megvédje az országot a "kiszámíthatatlan" Nyugattól. Számolva az USA és az EU teljes kiszámíthatatlanságával, Oroszország lépéseket tesz a saját biztonsága érdekében - fogalmazott az AFP-nek.

Kemény dió

Szakértők úgy vélik, komoly technikai problémákat kell megoldania e rendszer kialakítása érdekében Oroszországnak, miután - nem úgy mint Kína - az ország jelentősen integrált a globális rendszerbe.

Az AFP ugyanakkor hozzáteszi: az orosz hatóságok már most is nagyon szigorúan szabályozzák a kiberteret, egyebek mellett az internetes vállalatokat törvény kötelezi arra, hogy az orosz felhasználók minden személyes adatát az országon belüli adatbázisokban tárolják. Emiatt az állam által ostromlott ellenzéknek számára az Oroszországban székhellyel nem rendelkező Facebook és Twitter a közösségi oldalak váltak az elsődleges kommunikációs térré.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2014.09.21 10:10

Fityfenét. Két legyet üt egy csapásra, mondvacsinált ürüggyel.
Egyrészt, így tudja meggátolni, hogy az emberek kommunikálni tudják kifelé a valós helyzetet, így azt hazudik Moszkva, amit akar. Másrészt meggátolja, hogy a lakosság interneten vásároljon külföldről, ami a devizatartaléknak jót tesz. Egy-kettőre visszarendeződik a Szovjetunió, nagyon úgy néz ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.20 11:09

Végre valami jó hír!

Ezt kell itthon átvenni!

Nehogy má' azok az amcsoik meg a rothadó nyugatosok irányíccsák a netöt!

Magyar Netöt!

Magyar Embeör Magyer Netön netöljön!

Ellenőrizhetően!

A Nemzet Mindent Tudhasson a Pógárárú!

Ez a Legszentebb feladata és Felelőssége!

Végigkisérni a születéstől a köztemetésig!

És közben Nem Hagyni Magára!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras_h, 2014.09.19 21:26

Na, Putyin meg csinálja a sokak által annyira várt illiberális berendezkedést. Fidesznyikek, lehet visszaköltözni Ázsiába!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.09.19 18:53

Orosz Demokrácia.. hátha valakiknek ez kell, hajrá!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html