Szvjatoszlav Litinszki, az Ivan Franko Nemzeti Egyetem vezető oktatója pert indított a Samsung ellen, mert az interneten vásárolt mosógépének irányítópanelén nem ukránul tüntette fel a kapcsolók különböző állásának funkcióit. A professzor úr a nyolcszázharmincezres nyugat-ukrajnai Lvivben (oroszul Lvov, németül Lemberg, lengyelül Lwów, magyarul Ilyvó) lakik, ahol a lakosság többsége ukránul beszél, ezért szerinte a feliratoknak ezen a nyelven kellene szerepelniük a gépen. Litinszki elsősorban arra a törvényre hivatkozik, amely kimondja, hogy a terméken lévő címkéknek és a velük kapcsolatos reklámoknak a hivatalos állami nyelven kell szólniuk a fogyasztókhoz.

A Samsung nem ismeri el "bűnösségét", de imázsának védelme érdekében komolyan foglalkozik az eljárással - idézte a Kyiv Post a cég közleményét. A koreai elektronikai multi szerint minden Ukrajnába importált termékük megfelel a helyi előírásoknak, beleértve ebbe a háztartási gépeken szereplő feliratokat is. Az ügyben szereplő mosógéphez részletes ukrán nyelvű használati utasítást mellékeltek, amely tartalmazta a gépen lévő feliratok és szimbólumok fordítását, illetve értelmezését is.

Litinszkit ez nem elégíti ki, beadványában a nyelvtörvény mellett a fogyasztóvédelmi törvényre is hivatkozik, amely szerinte azt is előírja, hogy magukon a berendezéseken is a helyi hivatalos nyelven szerepeljenek a feliratok. Mivel gépe nem felel meg ennek a kívánalomnak, 105 hrivnya (13 dollár) kártérítésre tart igényt. Nagyja Brihinets, az állam fogyasztóvédelmi hatóság vezetője a helyi médiában azt, mondta, hogy a professzornak igaza van. Jogértelmezése szerint e miatt a hiányosság miatt akár az érintett termék árának 30 százalékát elérő bírság is kiszabható az eladó cégre.