Az ukrán tájékoztatási minisztérium felszólította az állampolgárokat, hogy jelentkezzenek az ország "informatikai erejébe", amelynek célja szembeszállni az orosz propagandával és trollokkal.

Az önkéntes internetharcosok nevükkel és e-mail címükkel jelentkezhetnek a minisztérium új i-army.org veboldalán. A tárca szerint itt az ideje harcba szállni az orosz invázióval az információs fronton.

Moszkva állítólag egy egész trollsereget alkalmaz, amelynek tagjai a Novaja Gazeta szerint egésznapos alkalmazásban szerény díjazás fejében támadják az orosz politikai bírálóit és hazugságokat terjesztenek az ukrán válságról - írta a The Moscow Times. Ukránok eddig is harcoltak az orosz propagandisták ellen, de a minisztérium szeretné a magányos harcosokat egyesíteni, hogy növelni tudják az ellentámadás erejét.

A tárca egy másik fronton is kihívást intéz az orosz propagandához: létre akarja hozni az Ukraine Tomorrow televíziós csatornát, hogy ellensúlyozza a Russia Today nemzetközi orosz propaganda tévé állításait. Az új ukrán tévé már a jövő hónapban elkezdi adását.