BUX
38971

Intés a hitelminősítőknek

Az olasz tőzsdefelügyelet (Consob) felszólította a Moody's és a Standard and Poor's hitelminősítőket, hogy tartsák be az európai szabályokat.

MTI-Eco, 2011. augusztus 24. szerda, 12:44

Az elmúlt hetekben a két hitelminősítőnél lefolytatott vizsgálatból ugyanis a Consob szerint az derült ki, hogy nem az európai szabványok alapján végzik a munkájukat. Ezt a felügyelet megírta az európai uniós tőkepiaci felügyeleti szervnek, az ESMA-nak is. A Fitch üzleti gyakorlatát még vizsgálja a Consob.

A Consob az elmúlt hetekben megbeszéléseket folytatott a Moody's és a Standard and Poor's képviselőivel néhány korábbi ügyről, miután a pénzügyi felügyelet vezetője veszélyesnek minősítette a hitelminősítőket "a temérdek érdekellentét, az áttekinthetetlen munkamódszer, a rengeteg elkövetett hiba miatt, és azért, mert nem függetlenek".

De nagyító alá veszi a két hitelminősítő tevékenységét az olasz igazságszolgáltatás is: milánói irodáikban az ügyészség iratokat foglalt le azzal a feltételezéssel, hogy megalapozatlan volt az olasz bankszektorról korábban megfogalmazott negatív vélemény. A hitelminősítőkkel kapcsolatban felmerült a piaci manipuláció és információkkal való visszaélés gyanúja is.