Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Iohannis azt követően nyilatkozott, hogy az alkotmánybíróság szerdán elutasította a költségvetéssel szembeni elnöki óvást. Az elnök hangsúlyozta: ennek ellenére fenntartja korábban megfogalmazott álláspontját, miszerint a büdzsé hamis számokon alapszik, hiszen a kormány olyan bevételeket vezetett be, amelyek fölött valójában nem rendelkezik, ezért a büdzsé nem szolgálja az ország fejlődését.

Iohannis ismét élesen bírálta a kabinetet, amely szerinte a leggyengébb a rendszerváltozás óta. Főleg azt kifogásolta, hogy a költségvetés-tervezet jelenlegi formájában "egy szűk csoport politikai érdekeit" hivatott szolgálni, és ezért a kormány fő erejét, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) tette felelőssé. Az elnök újfent bírálta, hogy a költségvetés jelentősen megnöveli a pártok működésére szánt finanszírozást. Iohannis leszögezte, hogy a költségvetés késéséért kizárólag a PSD a hibás.
Korábban a PSD az elnököt vádolta meg azzal, hogy alkotmányossági normakontrollal késlelteti a büdzsé elfogadását.

A román parlament által megszavazott költségvetés-tervezet 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel és GDP-arányosan 2,76 százalékos államháztartási hiánnyal számol.