Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megbeszélést nem követte sajtóértekezlet, a találkozóról a román elnöki hivatal adott ki közleményt - írja az MTI.

A kommüniké szerint Tusk körutat tesz az uniós országokban, hogy az Európai Tanács tagjaival egyeztessen egy ütemtervről, amely az Európai Unió megerősítéséhez vezető lépéseket tartalmazza. A dokumentum az uniós állam- és kormányfők következő találkozójának napirendjén szerepel majd.

Iohannis megerősítette Romániának a többsebességes, koncentrikus körökből álló Európát ellenző álláspontját. Ilyen megoldások csak erősítenék a tagországok közötti megosztottságot - tette hozzá a román elnök.

Iohannis szerint az Európai Unió megerősítését a "befogadás elvére" kell alapozni. A román államfő egy egységes, erős, koherens, megosztottság nélküli Európát szeretne, amely közelebb áll állampolgáraihoz.

"Ez az óhaj fogja meghatározni Románia lépéseit amikor átveszi az uniós soros elnökségét 2019 első félévében" - olvasható az elnöki hivatal közleményében.

A román államfő a Nagy-Britannia kilépése utáni első, Nagyszebenben tartandó 2019-es uniós csúcsról is egyeztetett az Európai Tanács elnökével - írja az MTI.

A nyitóképen Klaus Iohannis üdvözli Donald Tuskot a bukaresti államfői rezidencián, forrás: MTI/EPA/Robert Ghement