Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Látványtervezéssel és a klímaváltozással foglalkozó kutatók arra vállalkoztak, hogy megmutassanak az ausztráloknak egy megdöbbentő tényt, nevezetesen azt, hogy a kontinensnyi országban 2050-re eltűnik a tél évszak és egy új, a jelenleginél sokkal hosszabb nyár jön létre - mutatja be a kutatási eredményeket a Business Insider.

A School of Art & Design (SOA&D) és az Australian National University Climate Change Institute olyan ábrázolási módot dolgozott ki, amely ezer ausztrál város lakójának teszi könnyen érthetővé, mi vár a településére.

Ennek alapján elmondhatjuk, hogy a tél abban az értelemben, ahogy ma ismerjük egyszerűen eltűnik, miközben az új nyár folyamatosan 40 Celsius-fokos csúcshőmérsékletű napokat fog hozni ahelyett, hogy az ilyen extrém forróság csak kivételképpen fordulna elő. A kutatók arról is beszámoltak, hogyan készítették el új ábrájukat.

Téltelenség

Összegyűjtöttük a történelmi átlaghőmérséklet-adatokat minden évszakban és összevetettük ezeket azzal, milyen változásokat jósolnak a klímamodellek - magyarázta Geoff Hinchliffe, a SOA&D vezető kutatója. Mindenütt azt találtuk, hogy elmarad a hosszabb ideig tartó, karakteres tél. Más szóval 30 év múlva Tasmania egyes területeinek kivételével csak három évszak lesz az évben. (Tasmania Ausztrália legnagyobb szigete, amely 200 kilométerre délkeletre fekszik a kontinenstől.)

A több forrásból gyűjtött adatok alapján készült ábrák azt mutatják, mennyivel fog nőni egy-egy településen az átlaghőmérséklet és mennyivel több olyan nap lesz egy évben a mostanihoz képest 2050 táján, amelyen 30 vagy 40 foknál melegebb lesz. Hinchliffe elmondása szerint igyekeztek a lehető legjobb vizuális megjelenítést kidolgozni, ezt szolgálják a részletek formájában, nagyságában és színében látható eltérések. Telefontárcsa forma célja, hogy az érdeklődő egyetlen pillantással felmérhesse az ábra üzenetét.