A Destatis jelentése szerint 1,9 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten. Elemzők 2,1 százalékra számítottak az áprilisban mért 2,5 százalék után.

Utoljára tavaly márciusban mértek ilyen alacsony, 2 százalék alatti szintet. Utána folyamatosan gyorsult az áremelkedés üteme, és október-novemberben 3,3 százalékon érte el a csúcsot, azóta csökkenő trendet mutat.

Áprilishoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a termelői árak Németországban. Elemzők 0,2 százalékos növekedést vártak az előző hónapban mért 0,5 százalékos havi összevetésű emelkedés után - írta az MTI.

Májusban minden termelői csoportban emelkedtek az éves összevetésű árak. Az energiaárak 4,5 százalékkal nőttek, a tartós fogyasztási cikkek 1,4 százalékkal, a termelőeszközök 1,6 százalékkal, a félkész termékek 0,5 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek pedig 1,8 százalékkal drágultak. Az energiaárakat nem számítva 1,1 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten májusban, havi összevetésben pedig stagnáltak.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában. Májusban az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg áprilishoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves bázison 1,3 százalékkal, havi bázison 0,3 százalékkal emelkedett májusban.