Egyre jobban lassul a román ipar

Az első hét hónapban a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal csökkent a román ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. szeptember 12. csütörtök, 13:52
Fotó: Reuters

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 1,4 százalék volt. Az első féléves adathoz képest megfigyelhető, hogy a csökkenés gyorsult, hiszen a nyers adatok szerint január és június között 0,6 százalékkal, a kiigazított érték szerint 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Az idei első hét hónapban valamennyi ágazatban csökkenést jegyeztek, a bányaipar 1,5 százalékkal, a villamos- és hőenergia, illetve gáz termelése és szolgáltatása 1,1 százalékkal csökkent, a feldolgozóipar teljesítménye 0,8 százalékkal romlott.

A tavalyi év hetedik hónapjához mérten idén júliusban az ipari termelés 3 százalékkal zsugorodott a nyers adatok szerint, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés elérte a 6,4 százalékot.

Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele ugyanakkor 6,4 százalékkal nőtt az idei első hét hónapban.

A statisztikai intézet szintén csütörtökön tette közzé az új ipari megrendelésekre vonatkozó adatokat. Ezek szerint az új megrendelések 5,8 százalékkal nőttek az első hét hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten.

Tavaly egész évben a román ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2017-ben 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os szintet.

HOZZÁSZÓLÁSOK