Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég gyors egymásutánban két felmérést is készített arról, hogyan látják az amerikaiak a Kongresszus épületének ostromát.

Ezekből az derül ki, hogy egyre nagyobb többségük ítéli el történteket, ugyanakkor Donald Trump elnök támogatottsága, illetve az a bizonyítékok nélküli hiedelem, amit ő terjeszt, nevezetesen, hogy a rovására elcsalták a 2020-as elnökválasztást, rendületlenül tartja magát.

A botrányos események éjszakáján az amerikaiak 70 százaléka ítélte el az ostromot, ami reggelre 83 százalékra nőtt. Ebben nincs nagy különbség aszerint, hogy ki melyik párt szavazója. A demokrata szimpatizánsok 97, a republikánus hívek 70 százaléka van ezen a véleményen. Hasonlóan nagy arányban értenek egyet azzal, hogy a rendbontókat le kell tartózkodni. Ezt a véleményt a válaszadók 83 százaléka osztja.

Egység után megosztottság

Eközben jelentősen csökkent azok aránya, akik szerint Donald Trumpnak és a republikánus politikusoknak továbbra is támadnia kellene a tavalyi elnökválasztás eredményét. A washingtoni "csata" éjszakáján az amerikaiak 34-35 százaléka értett ezzel egyet, ami 28-29 százalékra csökkent fél nap alatt. Ugyanakkor ebben megbomlik a szavazók egysége: a republikánusok támogatónak kétharmada még mindig úgy látja, hogy helyénvaló vitatni a szavazás eredményét.

Csak a megkérdezettek 17 százaléka ért egyet azzal, hogy ez a fajta rendbontás szükséges ahhoz, hogy megvédjék Amerikát. Az éjszaka közepén még 31 százalékos volt ennek a nézetnek a támogatottsága.

Ami sziklaszilárdnak tűnik, az az elnök megítélése. A roham után az amerikaiak fele (51 százaléka) véli úgy, hogy Trumpot, mivel felbujtotta a rajongóit, hogy induljanak csatába, azonnal el kell távolítani a hatalomból (impeachment). Ez pontosan akkora arány, amekkorát a közvélemény-kutatók az ellene 2020 januárjában indult alkotmányos felelősségre vonási eljárás idején mértek.