Ír bombával indulhat a nap

Állami kézbe veheti az ír kormány az ország második legnagyobb bankját.
NAPI, 2010. szeptember 30. csütörtök, 08:13
Fotó:

Az ír kormány tárgyalásokat folytat az Allied Irish Bank Plc-vel a bank tőkeemeléséről, amelynek eredményeként állami többségi tulajdonba vehetik a pénzintézetet - jelentette a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A szigetország pénzügyi felügyelete még márciusban 7,4 milliárd eurós tőkeemelésre szólította fel a bankot - a kérdés az, hogy a 18,7 százalékban állami tulajdonban lévő pénzintézetnek ennél nagyobb összegre van-e szüksége.

Az egyik lehetőség, hogy a kormány részben átalakítja a kezében lévő 3,5 milliárd euró értékű elsőbbségi részvényeket törzsrészvényekké. A maradékot akkor konvertálnák, ha a bank részvénykibocsátással saját erejéből is emelni tudja tőkéjét.

Brian Lenihan pénzügyminiszter várhatóan akkor részletezi az Allied Irishsel kapcsolatos kormányzati terveket, amikor bejelentik a másik nagybank, az Anglo Irish Bank Corp. rendbe tételére hozott intézkedéseket. Lenihan korábban leszögezte, hogy az év végéig akkor is rendezik az Allied Irish pénzügyi helyzetét, ha nem tud saját erejéből friss tőkéhez jutni.

Tegnap a Financial Times azt jelentette - pontos források megjelölése nélkül -, hogy Dublin 2-3 milliárd eurót szán az Allied Irish rendbe tételére.

HOZZÁSZÓLÁSOK