Írországban pénteken rendezték a 11 ír mandátum sorsáról döntő EP-választásokat. Az RTÉ közszolgálati médiatársaság megbízásából elvégzett, háromezer választó megkérdezésére alapuló szombati exit poll szerint a szociáldemokrata Munkáspárttal alkotott kormánykoalíció vezető ereje, az Európai Parlament néppárti frakciójához tartozó jobbközép Fine Gael, Enda Kenny kormányfő pártja a voksok 22 százalékát gyűjthette be. Ez súlyos veszteséget jelentene a 2011. februári ír parlamenti választásokon elért eredményhez képest, akkor ugyanis a Fine Gael a szavazatok 36,1 százalékát kapta.

A koalíciós partner, a Munkáspárt - ha az exit poll helytállónak bizonyul - hasonlóan súlyos veszteségeket szenvedhetett, a három évvel ezelőtti 19,4 százalék helyett ugyanis most alig 6 százaléknyian voksoltak rá.

Az ír EP-választások legnagyobb nyerteseinek a függetlenek és a kis pártok tűnnek, az előzetes felmérés szerint ugyanis az ő együttes szavazatarányuk elérhette a 27 százalékot.

A legnagyobb ellenzéki párt, a centrista konzervatív Fianna Fáil (Republikánus Párt) holtversenyben lehet a kormánykoalíciót vezető Fine Gaellel, ugyanis valószínűleg szintén 22 százalékot szerzett. Erre a pártra a 2011-es ír parlamenti választásokon a szavazók 17,4 százaléka voksolt.

A második legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali irányzatú radikális Sinn Féin szintén javíthatott: az exit poll 17 százalékot valószínűsít az ír sziget egyesítéséért és az észak-írországi brit fennhatóság felszámolásáért küzdő erőnek, amely három éve a szavazatok 9,9 százalékát szerezte meg az ír választásokon.

A Sinn Féin az általánosan elfogadott brit és ír hatósági álláspont szerint az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a legnagyobb észak-írországi katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes hadjárata idején, amelynek több mint háromezer halálos áldozata volt. A Sinn Féin elnökét, Gerry Adamst május elején Észak-Írországban őrizetbe vették, azzal a gyanúval, hogy az Egyesült Királyságban törvényen kívül helyezett IRA vezetőségi tagja volt, és e minőségében ő szervezte meg egy tízgyermekes özvegyasszony, az IRA által rendőrségi informátornak tartott Jean McConville elrablását és meggyilkolását 1972-ben.

Adams azonban soha nem ismerte el, hogy valaha is az IRA tagja lett volna, és tagadta felelősségét a több mint négy évtizeddel ezelőtti gyilkosságban is. A vádakat most sem sikerült rábizonyítani, így háromnapi rendőrségi őrizet és kihallgatás-sorozat után szabadlábra helyezték.

A 65 éves Adams - éppen az európai parlamenti választások közelsége miatt - "politikai indíttatásúnak" nevezte komoly nemzetközi feltűnést keltő őrizetbe vételének időzítését.