Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az iraki parlamenti képviselők vasárnap határozatot fogadtak el arról, hogy távozásra szólítják fel az országban állomásozó külföldi csapatokat. A bagdadi parlament egyúttal megtiltaná a szárazföld mellett az iraki légtér és tenger használatát is a külföldi katonáknak - írta az MTI.

Minderről azt követően szavaztak, hogy az Egyesült Államok péntekre virradóra iraki földön likvidálta Irán legfontosabb katonai vezetőjét, Kászim Szulejmáni tábornokot.

Jelenleg hozzávetőleg 5000 amerikai katona teljesít szolgálatot Irakban, az USA éppen azt tervezte, hogy ezt a kontingenst pár ezer fővel kiegészíti. Jelenleg 200 magyar katona is szolgál Irakban, Erbíl városában.

A szavazásban nem vettek részt sem a szunnita, sem a kurd képviselők. A parlamenti határozatok, ellentétben a törvényekkel, nem bírnak kötelező erővel, de a szavazást megelőzően Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki miniszterelnök kijelentette, hogy a parlamentnek sürgős intézkedéseket kell tennie, hogy a lehető leghamarább véget vessen a külföldi csapatok iraki jelenlétének. "Elvben és gyakorlatban is ez lesz a legjobb Irak számára az esetlegesen felmerülő külső és belső nehézségek ellenére" - hangsúlyozta Mahdi a rendkívüli ülésen.

Megbeszélnék, mi legyen a magyar katonákkal

A Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezi a Honvédelmi Bizottság összehívását az Irakban szolgáló magyar katonák ügyében, írta közleményében a párt képviselője, Vadai Ágnes. "Azok után, hogy pénteken az amerikai légierő célzott csapással megölte az iráni Kászim Szulejmánit, a NATO és az USA vezette nemzetközi szövetség biztonsági okokból felfüggesztette iraki kiképző műveleteit. A misszióhoz Magyarország 200 katonával járult hozzá, akik jelenleg is Erbílben tartózkodnak" - idézte Vadait a hvg.hu.

Iráni távközlési miniszter: öltönybe bújt terrorista Trump

Az iráni külügyminiszter arra figyelmeztette a Fehér Házat, hogy háborús bűncselekménynek számít a kulturális helyszínek elleni támadás. Mohamad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter nem sokkal az után szólalt meg az ügyben, hogy az amerikai elnök a hét végén kijelentette, az Egyesült Államok kész csapást mérni ötvenkét iráni helyszínre, köztük olyanokra is, amelyek fontosak az iráni kultúra számára. Washington súlyosan megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy pénteken célzott támadással Bagdadban likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát - mondta a miniszter.

Mohamad Dzsavád Dzsahromi iráni távközlési miniszter a Twitteren "öltönyös terroristának" nevezte Trumpot, akit Hitlerhez, Dzsingisz kánhoz és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez hasonlított.

Trump szavai miatt az iráni külügyminisztérium vasárnap bekérette az Egyesült Államok érdekeit is képviselő teheráni svájci nagykövetet. Abdulrahim Muszavi, az iráni hadsereg főparancsnoka újságíróknak tett nyilatkozatában úgy vélte, hogy Washington nem mer ujjat húzni Teheránnal.

Vasárnap Bagdadból a délnyugat-iráni Ahvázba érkezett Szulejmáni holtteste. A városban több százezren vonultak az utcára, hogy nyilvánosan is meggyászolják a tábornokot. A feketébe öltözött emberek egyebek közt a Halál Amerikára! jelszót skandálták - írta az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.