Irak: harmincezres amerikai kivonás - Bush utódjára marad a megoldás

George Bush amerikai elnök csütörtök éjjel jóvá hagyta a David Petraeus tábornok által a hét elején benyújtott csapatvisszavonási tervet, amely alapján jövő nyár végére csak 130 000 amerikai katona maradna Irakban.
NAPI Online, 2007. szeptember 14. péntek, 10:27

Az ovális teremből közvetített televíziós nyilatkozatában George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke úgy nyilatkozott, hogy elfogadta Petraeus tábornok jelentését, miszerint Irak biztonsága megszilárdult annyira, hogy szükségtelenné váljék a januárban Irakba vezényelt 30 000 katona további ottléte.

Szinte ugyanazokat a szavakat használta, amelyeket még januárban, a csapaterősítési hullám előtt mondott: türelmet, áldozatvállalást és elszántságot kért. Az elhúzódó háborúval kapcsolatos csalódottságot elhárítva azt mondta: "sosem késő eredményeket elérni, csapást mérni az al-Kaidára, előmozdítani a szabadságot". Mint kiderült, az elnök továbbra sem kíván drasztikus változtatásokhoz folyamodni iraki politikáját illetően, a közel-keleti országban állomásozó 20 hadosztályból 15 hadosztályt jövő július után is ott tartana.

Bush szerint arra, hogy Irakban sikereket érjenek el, az Egyesült Államoknak jóval hosszabb időre el kell köteleznie magát az ügy mellett, mint a jelenlegi elnök 2009 januári mandátumának vége. Elemzők szerint az elnök kinyilvánította szándékát, miszerint az elkövetkező év sikereitől függetlenül az "Irak-probléma" megoldását az utódjára hárítja majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK