Iraki-török feszültség: bekérették a nagyköveteket

Irak a török kormányfő állítólagosan "provokatív" kijelentése miatt behívatta a szomszédos ország nagykövetét, míg Ankara a bagdadi parlament egy határozata miatt kérette be az iraki diplomáciai képviselet vezető diplomatáját szerdán.
MTI, 2016. október 5. szerda, 13:45
Fotó: MTI/EPA

A történtek a két ország közötti egyre feszültebb viszonyt tükrözik, miközben mindketten hadat viselnek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen. Az iraki külügyminisztérium Binali Yildirim török kormányfő egyik, az IÁ által ellenőrzött, Észak-Irakban lévő Moszul város elleni hadművelettel kapcsolatban tett sértő megállapítást. Yildirim azt mondta, hogy a Moszul környéki, többségében szunnita-arab régióban vallási feszültséget kelthet, ha az síita fegyveresek ellenőrzése alá kerül a terület elleni támadást követően.

Ezzel egy időben Ankara azért kérette be az iraki diplomáciai misszió vezetőjét, hogy tiltakozzon az iraki parlament egy határozata miatt. A törvényhozás ugyanis elítélte a török csapatok jelenlétét az északkelet-iraki Basika régióban, ahol a török erők az Iszlám Állam elleni küzdelemre képeznek ki fegyvereseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK