Az állami tévé tudósítása szerint - amelyet a Reuters idézett - Abadi egy sajtótájékoztatón jelentette ezt ki kedd este arra a múlt heti török parlamenti döntésre reagálva, amely újabb egy évvel meghosszabbította a török hadsereg terrorista szervezetekkel szembeni szíriai és iraki hadműveleteire adott felhatalmazását.

Már többször felszólítottuk a török felet, hogy ne avatkozzon bele az iraki ügyekbe és attól félek a török kaland regionális háborúvá alakulhat

- fogalmazott Abadi, aki ugyanakkor azt is jelezte, hogy a török vezetés viselkedése elfogadhatatlan, Irak viszont nem akar katonai konfrontációba keveredni Törökországgal.

Az iraki parlament kedden elfogadott egy olyan határozatot is, melyben elítélték a török parlament döntését: a török katonai jelenlétet törvénytelennek, a hadsereg egységeit pedig megszálló erőnek minősítették. A török külügyminisztérium elítélte Bagdad határozatát, amelyet haszontalannak és provokatívnak nevezett.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint az újabb parlamenti felhatalmazással a török hadsereg 2017. október 30-áig folytathatja a kurd szélsőségesek és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni offenzíváját.

December óra vannak török katonák Észak-Irakban

Törökországnak tavaly december óta Irakban is van egy harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel felszerelt zászlóalja a Moszul közeli Basika város térségében. Feladata, hogy iraki szunnita önkénteseket képezzen ki és fegyverezzen fel a 2014 júniusában az Iszlám Állam kezére került Moszul visszafoglalására indítandó támadáshoz.

Bagdad már akkor sem nézte jó szemmel a csapatmozgást, és Ankara állításával szemben nyomatékosította, hogy a török katonai egységeket az iraki kormány hozzájárulása nélkül vezényelték Basika térségébe. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő kedden közölte, hogy a hadsereg eddig ötezer katonát képzett ki Észak-Irakban, amelyet Ankara az augusztus 24-én Észak-Szíriában indított hadművelet mintájára szintén meg akar tisztítani az Iszlám Államtól és más terrorszervezetektől.

Kockázatos

Az iraki kormány az idén jelentette be, hogy Moszul visszafoglalására készül, és nagyszabású hadműveleteket indított a szunniták lakta északnyugati területek irányába. Irak szunnita törzsei azt mondják, ugyanúgy ki vannak szolgáltatva a kormányerőket támogató síita milíciáknak, mint a szélsőséges szunnita Iszlám Állam dzsihadistáinak.

Megfigyelők szerint a síita fegyveresek már visszaéltek hatalmukkal a szunniták kárára, ezért jelenlétük kockázatos, emiatt ugyanis az északi területek zömében szunnita lakossága esetleg szembefordulhat a kormányerőkkel.