Irán felmondja az atomalkut

Mostantól egyetlen megkötést sem vesznek figyelembe, amelyet a 2015-ös atomalku tartalmazott - jelentette be közleményben az iráni vezetés. Többek közt azokat sem, amelyek az urándúsítás mértékét szabályozták, illetve kitértek arra, milyen anyagoknak lehet birtokában az ország és milyen fejlesztéseket végezhet - írta a BBC-re hivatkozva a 444.hu.
Domokos Erika, 2020. január 5. vasárnap, 21:58
Fotó: Reuters

A bejelentésre azután került sor, hogy a kormány tanácskozott Teheránban. A lépés az Egyesült Államok által Kászim Szulejmáni ellen elkövetett merényletre adott válasz.

Irán az elmúlt években egyoldalúan már fokozatosan feszegette a korábbi megállapodás határait, miután Donald Trump vezetésével az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a Barack Obama elnök által megkötött megállapodásból - olvasható a 444.hu cikkében. A megállapodást az európai hatalmak próbálták egyben tartani, több-kevesebb sikerrel: Irán tavaly májusban jelentette be, hogy növelni fogja a dúsított uránium termelését.

Augusztusban azt jelentették be, hogy az urándúsítás eddigi 3,67 százalékos koncentrációját feljebb emelik. Az előzetes várakozások szerint 5 százalékra. Ez még mindig messze van a fegyverekhez használt koncentrációtól, amely 90 százalék fölött van - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK