Irán is fejleszti rakétaállományát

Az iráni védelmi tárca szombati közlése szerint Teherán sikeresen tesztelt egy nagy hatótávolságú robotrepülőgépet, amely - a minisztérium állítása szerint - mintegy 1200 kilométer megtétele után eltalálta az előre meghatározott célpontokat. A tárca videofelvételt is közzétett erről - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. február 2. szombat, 16:57
Fotó: AFP

A felvétel tanúsága szerint a robotrepülőgépet Amir Hatami iráni védelmi miniszter leplezte le egy tábornokkal együtt. Az anyagban bemutatják továbbá a robotrepülőgép kilövésének pillanatát több szögből, majd azt, ahogyan a levegőben repül, és látni a vélhető becsapódás pillanatát.

A védelmi tárcavezető szerint a Hoveize névre keresztelt fegyver több mint 1350 kilométer hatótávolságú, és a földön található fix célpontok ellen használható.

Hatami a Hoveize jellemzőjeként említette a gyors előkészítést és reagálást, az alacsony repülési magasságot, a nagy pontosságot a navigációban, a célpont elérését és a pusztítás erejét.

"A repülési tesztet egy 1200 kilométeres tartományban hajtották végre, és sikerült pontosan megcélozni az előre meghatározott célpontokat" - részletezte a védelmi miniszter.

Hatami elmondta továbbá, hogy Iránnak az amerikai szankciók ellenére sikerült megvalósítania ezt a mostani fejlesztést.

Irán ballisztikusrakéta-programja volt az egyik ok, amelyre hivatkozva Donald Trump amerikai elnök tavaly május 8-án bejelentette, hogy kilépteti országát a nagyhatalmak és Irán között ez utóbbi nukleáris programjáról 2015-ben kötött megállapodásból, és újfent szankciókat vezet be Teheránnal szemben. Az iráni hatóságok azonban fenntartják, hogy rakétatesztjei mindössze védelmi és elrettentő jellegűek, és nem hajlandóak tárgyalni e kényes ügyről.

Az EFE spanyol hírügynökség a robotrepülőgép tesztelésének okaként említi az iszlám forradalom negyvenedik évfordulóját.

Iránban pénteken kezdődtek meg az iszlám forradalom negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek, amelyek február 11-én, a forradalom végének negyvenedik évfordulóján érik el fénypontjukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK