Moszkva húzhatja ki Iránt a pácból

Irán 2 milliárd dollár hitelt kér Oroszországtól - jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter az MTI szerint. Állítják, Moszkva az előző napokban egyeztetett az iráni energiaügyi miniszterrel.
Szabó Dániel, 2019. november 24. vasárnap, 14:22
Fotó: Getty Images

Irán hőerőművek és vízerőművek építéséhez, vasútvonalak bővítéséhez, továbbá metrószerelvények beszerzéséhez kéri a két milliárd dollárt. Novák azt mondta, hogy az ilyettén iráni kérést már vizsgálja a pénzügyminisztérium.

A perzsa ország eddig 3 milliárd dollár kölcsönt kért Oroszországtól és ezt szeretné most megtoldani további két milliárd dollárral. A Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség emlékezetett arra, hogy Oroszország 2015 őszén ígéretet tett arra, hogy 5 milliárd dollár folyósít Iránnak közös infrastrukturális fejlesztésekre.

Irán azután fordult Oroszországhoz újabb kölcsönért, hogy az országban november 15-én tiltakozások kezdődtek, mert a kormány váratlanul a háromszorosára emelte az üzemanyagot árát. A tüntetések lecsillapítására lekapcsolták az internethálózat nagy részét.

Értesülések szerint 21 településen 106 tüntető halt meg a rendvédelmi szervekkel történt összecsapások során.

HOZZÁSZÓLÁSOK