Irán titkolózik a repülőtragédiáról

Megtalálták a Teheránban lezuhant ukrán repülőgép fekete dobozait, amiket a helyi hatóságok viszont nem hajlandók kiadni. A katasztrófa okai továbbra is tisztázatlanok, az iráni titkolózás nem segít megnyugtatni a kedélyeket.
Rácz Gergő, 2020. január 8. szerda, 14:03
Fotó: AFP

Eddig nem adták át az iráni hatóságok a Ukrainian Airlines lezuhant gépnek fekete dobozait Ukrajnának - írja a Guardian.

Az nem világos, hogy ennek mi az oka, elképzelhető, hogy első körben a helyi szervek maguk akarják átvizsgálni az adatokat, ahogy az is, hogy valamit eltitkolnának a nyilvánosság előtt.

A 176 ember halálát okozó katasztrófát Teheránban Ukrajna első reakciója szerint hajtóműhiba okozta. Ezt a közleményt visszavonták, így megnőhet a gyanú, hogy terrorakció, esetleg az amerikai célpontok ellen indított támadások keretében rakétatalálat érte a szerencsétlenül járt gépet.

Ez a sajtóban keringő elméletek szerint azért is fordulhatott elő, mert az iráni hadsereg tévesen egy amerikai katonai gépnek hitte az ukrán utasszállítót, amikor válaszcsapásokat mért amerikai célpontokra Kászim Szulejmáni tábornok likvidálásra válaszul.

HOZZÁSZÓLÁSOK