Válaszcsapásra készül Irán

Irán mérlegeli, hogy kilép az atomsorompó-szerződésből (NPT), mint az egyik lehetséges választ a Teheránt sújtó amerikai szankciók megszigorítására - jelentette ki Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter vasárnap.
Domokos László, 2019. április 28. vasárnap, 18:55
Fotó: Shutterstock

A politikus az állami televízió adásában azt mondta, hogy országa sokféle módon reagálhat, és az atomsorompó-szerződés felmondása a válaszlehetőség egyike - írta az MTI.

Washington az iráni olajiparra kivetett szankciókat 2018 novemberében állította vissza, de nyolc országnak - az iráni olaj legnagyobb importőreinek - 180 napra mentességet adott. Ezt a kiskaput zárta be Donald Trump elnök, amikor a hét elején úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a mentességet.

A genfi leszerelési bizottság több évi előkészítő munkája után az ENSZ-közgyűlés 22. ülésszaka 1968. június 12-én jóváhagyta az atomsorompó-szerződés végleges szövegét. A szerződés megtiltja nukleáris robbantások végrehajtását a légkörben, a kozmikus térségben és a víz alatt, a földalatti atomkísérletek részlegesen tiltja, arra az esetre, ha azok az országhatárokon túl terjedő sugárszennyeződést okozhattak.

2010-ig a szerződéshez 189 állam csatlakozott, köztük Magyarország 1969. május 27-én. A nukleáris képességekkel (vélhetőleg) rendelkező országok közül Észak-Korea, India, Izrael és Pakisztán távol maradt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.04.28 18:59

Ostoba vallási vezetőik kitartóan dolgoznak rajta, hogy padlóra küldjék az országot. Részben már sikerült.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html