Irán szíriai kivonulását követeli az USA

Az Egyesült Államok elvárja Irántól az azonnali és teljes szíriai csapatkivonást, és nem fogja eltűrni, hogy Teherán a saját régiós pozíciójának erősítésére használja az északnyugat-szíriai hatalmi vákuumot - szögezte le James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja a szaúdi tulajdonú as-Sark al-Avszat című napilapnak adottinterjújában - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. május 11. szombat, 11:34
Fotó: Getty Images

Jeffrey az interjúban arról beszélt, hogy Washington gazdasági eszközökkel továbbra is  nyomást fog gyakorolni Damaszkuszra annak érdekében, hogy a szíriai vezetés politikai változtatásokat hajtson végre. Kijelentette, hogy a Trump-adminisztráció nem tartja szükségesnek a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormány leváltását, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Damaszkusz betartsa ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó, 2254-es számú határozatát, amely egyebek mellett előírja az ENSZ égisze alatt tartandó választásokat az országban.

A diplomata továbbá az arab országban a kormányerők és a lázadó milíciák közt az északi Idlíb és az északnyugati Hama tartományban kiújult harcokat, és tűzszünetet sürgetett. Azt mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök már szeptemberben rámutatott arra, hogy Idlíb esetleges megtámadása meggondolatlanság volna, nem pusztán amiatt, hogy egy ilyen offenzíva esetén vélhetően vegyi fegyvereket is bevetnének, hanem azért is, mert a hadműveletek újabb migrációs hullámot indítanának el.

A Fehér Ház vasárnapi bejelentésével kapcsolatban, miszerint Washington a katari al-Udeid amerikai légi támaszpontra vezényelt a többi közt B-52-es nehézbombázókat, illetve az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót, Jeffrey azt felelte, a mostani lépésnek több célja is van. Ezek között megemlítette az iráni fenyegetést és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelmet.

A héten a döntésről John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy az "világos és félreérthetetlen üzenet" Iránnak.

A Damaszkuszhoz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok a múlt héten indítottak offenzívát az északnyugat-szíriai Idlíb és az északi Hama tartományban. Pénteken a lázadó frakciók ellentámadást indítottak, amelyet az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet értesülései szerint az al-Kaida terrorszervezethez köthető iszlamista Haját Tahrír as-Sám (HTS) vezet.

A múlt héten indított hadműveletekkel a térségben, amely eredetileg része volt a szeptemberben kijelölt demilitarizált ütközőövezetnek, a véres harcok ismét fellángoltak.

Irán a szíriai polgárháborúban - Oroszországgal együtt - Aszad kormányát támogatja, egyebek mellett katonai segítségnyújtással is: a Washington által nemrég terrorszervezetnek minősített iráni Forradalmi Gárda a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta jelen van az országban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.05.12 11:18

@subi2: Ugyanezt kérdezem én is.
Ráadásul, a törvényesen megválasztott elnök kért katonai segítséget az amerikaiak által létrehozott, felfegyverzett és logisztikai támogatással is segített iszlamista lázadók ellen, Oroszországtól és Irántól.
Nem más ez, mint nagyhatalmi arrogancia, világuralmi mánia, ami már 1945-től kezdve eddig is sok millió ember halálához vezetett. Pillanatnyilag az USA volt és jelenlegi vezetése a világ legnagyobb háborús bűnösei, Hitler óta!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

subi2, 2019.05.11 11:49

De az USA-nak mi köze hozzá? Mit keres ezen a vidéken?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html