Irán újabb aggasztó lépést tett

Irán bejelentette péntek hajnalban, hogy tovább csökkenti a 2015-ös nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek teljesítését, és egyáltalán nem korlátozza az urándúsítással kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységét. A döntésről Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter tájékoztatta az Európai Uniót.
Szabó Zsuzsanna, 2019. szeptember 6. péntek, 07:35
Fotó: Getty Images

A külügyminisztérium szóvivője azt mondta az ISNA hírügynökség szerint: Zaríf levelet küldött Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének - írja az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

Hat nagyhatalommal 2015-ben kötött megállapodása alapján Irán folytathat kis mértékű urándúsítással járó kutatást és fejlesztést, de nem halmozhatja fel a dúsított uránt, és bizonyos típusú urándúsító centrifugákat nem használhat.

Miközben folytak a tárgyalások az európai nagyhatalmakkal, Irán már szerdán este bejelentette, hogy egy harmadik fázis keretében tovább csökkenti a szerződésben szereplő vállalásainak számát. Zaríf csütörtökön kijelentette az IRNA hírügynökség szerint: "természetesen ezek a lépések megfordíthatók, ha az EU teljesíti ígéreteit a megállapodás megmentése érdekében."

Az európai nagyhatalmak vezetői aggasztónak nevezték a fejleményt. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) júliusban jelentette, hogy Irán átlépte mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az Iszlám Köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldja az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.09.06 14:13

@laci_52: ha van, akkor még az összes tiltó egyezmény előtti időrésbe dobhatták össze , mint kína, fransia, india, pakisztán, de bárhogyis még nem próbálták , viszont ezzel játszadozni olyan, mintha valaki drága pénzért a gyereknek otthon a családban pisztolyt vesz karácsonyi ajándéknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.09.06 11:34

Rengeteget írnak Iránról, de Izrael atomprogramjáról régóta semmit sem olvashattunk. Lehet, hogy azért, mert az nem is létezik??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.09.06 11:15

ez ugyanaz az önsorsrontó politika ami számtalan 3. világbeli ország folytat, sok olajpénzt kap, ugyanakkor a népesség exponenciálisan nő, mire a válasz a pluszzjövedelmeket fegyverre költik, amit előbb- utóbb el kell sütni, ha máshol nem izraelre vagy saját polgáraira, vagy háborúra, mindegy ki ellen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html