Irán növeli a kitermelést, az OPEC-egyezmény ellenére

Irán napi 4 millió hordóra növeli olajtermelését március közepéig - közölte Ali Kardor, az iráni állami olajtársaság vezetője.
K. Kiss Gergely, 2017. február 5. vasárnap, 20:52
Fotó: Reuters

A kijelentés meglepetést keltett szakértők körében, mivel Irán is aláírta novemberben az OPEC termeléscsökkentési megállapodását. Teherán ebben azt vállalta, hogy a termelését nem növeli napi 3,79 millió hordó fölé a januártól számított fél éven át.

Az OPEC egyébként Irán esetében kivételt tett, figyelembe véve Teheránnak azt az érvelését, hogy a múlt év elején oldották csak fel az országgal szemben éveken át érvényben lévő nemzetközi szankciókat, így a piacon kialakult túlkínálatért biztosan nem okolható.

A novemberi megállapodásban azt szerepelt, hogy Irán napi 90 ezer hordóval, napi legfeljebb 3,797 millió hordóra növelheti a termelését júliusig. Nem hivatalos adatok szerint Irán januári olajtermelése napi átlag 3,73 millió hordó volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.02.06 05:20

"A kijelentés meglepetést keltett szakértők körében, mivel Irán is aláírta novemberben az OPEC termeléscsökkentési megállapodását."

Marha nagy szakertok lehetnek, ha ez meglepte oket. Elore lehetett tudni, hogy a megallapodas csak a piacnak szol, a sok marhanak aki beveszi, hogy ezek az orszagok korlatozzak majd a sajat kitermelesuket. Az olaj ara szepen elindult felfele, mikozben folyamatosan tulkinalat van es lassan mar nem tudjak hol tarolni a folosleges kitermelt olajat a cegek.

Ez az egesz egy gyonyoru nephulyites. Az se normalis, aki elhiszi, hogy a benzin ara azert valtozik hetente, mert a finomitok az aktualis piaci ar alapjan fizetnek az olajert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.02.05 22:20

Talán nem kellene hasra esni ettől a hírtől, ez alig 5 százalékos túllépés. Hideg tél van, ennyit biztosan fel is vesz a piac. Iránnak nagy kárt okozott az embargó, ennyit igazán megengedhet magának. Egyébként is: biztosan minden OPEC-ország betartja a termeléscsökkentési megállapodást?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html