Irán bejelentette, hogy egy erősen védett föld alatti létesítményben folytatja tovább az urándúsítást, ami Teherán szerint békés célú nukleáris programjának része, a nyugati hatalmak azonban úgy vélik, hogy atomfegyver előállítását készítik elő vele. A bunkert, amely a szent helynek számító Qom városa mellett található, "hamarosan" átadják rendeltetésének - mondta a Financial Times tudósítása szerint Vereydoon Abbasi-Davani, az iráni atomenergia-szervezet vezetője. A helyi média úgy tudja, hogy nyilvános ceremónia keretében nyitják meg a létesítményt.

A qomi bunker egy nagy hegy gyomrában van, ami nagyon nehézzé, ha nem lehetetlenné teszi, hogy légitámadással megsemmisítsék - hangsúlyozzák elemzők. Az urándúsítás odatelepítése Izrael, az európai hatalmak és az Egyesült Államok szemében nem jelenthet mást, mint hogy Irán visszafordíthatatlanul halad az atomfegyver előállításának útján.

Bombát a bunkerből

Nyugati hírszerző szakértők úgy vélik, hogy a föld alatti bunkert kifejezetten azért hozták létre, hogy atombombákban felhasználható mértékűre dúsított uránt állítsanak elő. Abbasi-Davani nem közölte, mikor kezdik a munkát a bunkerben és hány centrifugát fognak működtetni.

A keményvonalas olvasóknak szóló Kayhan lap tegnap azt írta, hogy már két hete elkezdték előkészíteni a 20 százalékos sűrűségű urán előállítását az új helyen. Az újság szerint a bunker "örökre immúnissá" tette az iráni atomprogramot a nyugati országok katonai támadásával szemben.

Nincs mese, lezárhatják a szorost

Az újabb bejelentést a múlt héten a felek közötti feszültség erősödése előzte meg. Habibollah Sayyari admirális, az iráni haditengerészet feje vasárnap megismételte, hogy könnyen le tudják zárni a világ olajszállításainak jelentős részét közvetítő Hormuzi-szorost.

Martin Demsey generális, az USA egyesített fegyveres erőinek vezetője elismerte, hogy Teherán képes "egy időre" blokkolni a vízi út forgalmát. Ugyanakkor hozzátette, hogy növelik helyi erőiket, hogy egy ilyen iráni lépésre azonnal válaszoljanak.

Szakértők szerint az olaj ára napok alatt 150 dollár/hordóra ugrana a jelenlegi 100 dollár körüli szintről, ha lezárnák a szorost. Ez Magyarországon literenként 500 forint közelébe lökheti a benzin árát.