BUX
39138

Iráni atommegállapodás - máris itt az elbizonytalanodás?

Irán a jelenlegi szintre visszatérve folytatja nukleáris tevékenységét, ha a Nyugat visszalép a remélt végleges megállapodástól Teherán atomprogramjáról - mondta a perzsa állam külügyminisztere.

Inforádió, MTI, 2015. április 5. vasárnap, 12:55

Mohamad Dzsavad Zarif egy szombat esti televíziós műsorban úgy fogalmazott, Irán kész megtenni a szükséges lépéseket, ha a másik fél nem tartja tiszteletben a Teherán és nagyhatalmak között csütörtökön létrejött keretegyezséget, amelyet a tervek szerint június végéig végleges megállapodás követ majd. Irán mindaddig betartja ígéreteit, amíg a Nyugat is - mondta.

Irán segíti a Hamászt?
Irán több tízmillió dollárt adományozott a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet katonai szárnyának az izraeli hadsereg által a tavaly nyári háború idején lerombolt alagúthálózat újjáépítésére - írta a The Sunday Telegraph. A konzervatív vasárnapi brit lap hírszerzési forrásai szerint a Hamász iráni pénzből tölti fel ismét az izraeli települések támadásához használt rakétaarzenálját is. Mindez jelzi, hogy Irán és a Hamász félretette nézeteltéréseit, amelyeket a szíriai konfliktus hozott a felszínre. A síita dominanciájú Irán Bassár el-Aszad szír elnököt támogatja a Hamász jórészt szunnita szövetségesei ellenében. Az arab világ szunnita többségű hatalmai - a Hamásszal egyaránt ellenséges Szaúd-Arábia és Egyiptom vezetésével - egyesítik erőiket Iránnal szemben, a militáns palesztin szervezetnek így nem marad más választása, mint az "iráni nagyvonalúság" elfogadása - áll a cikkben.

Megfigyelők szerint Zarif szavaival üzenni akart a keményvonalas iráni politikusoknak, akik korábban katasztrofálisnak minősítették a lausanne-i megállapodást. Zarif azt is mondta, hogy a regionális kérdések tekintetében nem szűntek meg az iráni-amerikai ellentétek.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagjával és Németországgal kötött megállapodás nem jelent veszélyt a térségre és az Iránnal szomszédos országokra nézve. "Alaptalan minden aggodalom, Irán nem tör hegemóniára a régióban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a térség valamennyi államával jó kapcsolatokra törekednek, és ha vannak nézeteltérések, tisztázni kell őket. Teherán úgy őrködik szomszédai biztonsága, mint sajátja felett, és különösen elszánt a terrorizmus elleni harcban a régióban - hangoztatta a politikus.

Szerinte jó előzetes megállapodás született Svájcban. "Elismerték, hogy nem állíthatják le Irán nukleáris programját - mondta, hozzátéve, hogy a 2013 novemberi genfi egyezség előtt a Nyugat "le akarta dózerolni" az araki komplexumot és "a földdel akarta egyenlővé tenni" a fordóit, de ez az álláspont mára megváltozott.

Zarif szerint a lausanne-i megállapodás előnyös Iránra nézve, és az ENSZ-ben azonnalévisszavonják a Teherán atomprogramjáról szóló összes BT-határozatot, amint létrejön a végeleges megállapodás.

A külügyminiszter úgy vélte, a végleges megállapodás lehetőséget teremtene a nemzetközi közösséggel való hatékonyabb együttműködésre.

"Nem akarunk mást, csak a jogainkat. Soha nem fejlesztettünk és most sem fejlesztünk atombombát. Nem törekszünk regionális hegemóniára. Jó kapcsolatokat akarunk" - foglalta össze az iráni tárcavezető.

Teherán, valamint a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország - egyhetes intenzív tárgyalások után jutott keretmegállapodásra Irán atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről.Egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy Irán a következő tizenöt évben nem épít egyetlen olyan új létesítményt sem, amely alkalmas urándúsításra, valamint ugyanezen időszakra felhagy az urán 3,67 százalékosnál magasabb szintre való dúsításával. Jelenlegi 19 ezer urándúsító centrifugája közül mindössze 5060-at használna, a többit egy Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által ellenőrzött raktárban helyeznék el.Az egyezményt a tervek szerint június 30-ig végleges formába öntik. Ha minden illetékes szinten elfogadják, fokozatosan megszüntetik az Irán ellen hozott nemzetközi szankciókat, amelyek rendkívül erősen sújtják az ország gazdaságát.