A nyugat-balkáni országok közül csak Horvátország dicsekedhet a "szabad ország" titulussal, legalábbis a Freedom House független amerikai megfigyelő szervezet osztályozása szerint - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az összes többi ország csak bizonyos fokú szabadsággal rendelkezik. Nincs jobb helyzetben Magyarország sem, ahol a kormánypártot azzal jellemzik, a társadalom minden szegmensére rátenyerelt.

Szerbia több mint tizenöt év után veszítette el a szabad ország titulust. A Freedom House azzal indokolja ezt, hogy a választási rendszer működése romlott, ahogyan a kormány és a hozzá tartozó médiumok is, a hatalom a törvényeken keresztül gyakorol nyomást a független újságírókra. Aleksandar Vucic teljhatalmat élvez, ami ellentmond az alkotmányban meghatározott feladatainak.

Szerbia szenvedte el a legnagyobb zuhanást a pontok tekintetében is egy év alatt. 2014-ig az ország adatai felfelé, azóta pedig lefelé ívelnek. Így mostanra Tanzánia és Venezuela mögé sorakozott fel az ország a demokrácia tekintetében.Hasonlóan rossz eredményeket ért el Montenegró is, ahol Milo Dukanovic a Freedom House szerint Vucichoz hasonló módszerekkel uralkodik. Bosznia és Hercegovina esetében az ügynökség a korrupció problémáját emeli ki, de ugyanezért kapott kevesebb pontot Koszovó és Macedónia is.