Irányelv a rendőrségnél a fejlövés

A rendőrfőnökök nemzetközi szervezete irányelvként adta ki a fejre lövést terroristagyanús elemek esetében két héttel azelőtt, hogy Londonban lelőttek egy öngyilkos merénylőnek hitt brazil fiatalembert - idézi a The Washington Post-ot az MTI.
NAPI Online, 2005. augusztus 4. csütörtök, 10:36
Fotó:

A tekintélyes amerikai napilap úgy tudja, hogy ezt az irányelvet a szervezet 20 ezer tagja kapta meg rögtön a július 7-i, 56 halálos áldozattal járó londoni metró- és autóbusz-merényletek után. Korábban az amerikai törvények akkor adtak engedélyt a rendőröknek halált okozó fegyverhasználatra, ha életük közvetlen veszélyben volt. Az új irányelveknél már nem kell, hogy a fenyegetés "azonnali" legyen, elég, ha a gyanúnak "ésszerű alapja van".

A fejre leadott lövés célja úgy ártalmatlanná tenni a feltételezett merénylőt, hogy ne tudja működésbe hozni az esetleg a testére erősített robbanó szerkezetet, és azt is elkerülik, hogy a lövedék robbantsa fel a pokolgépet. Az irányelv tartalmazza azokat a jeleket is, amelyek alapján valaki felkeltheti a gyanút maga iránt. Ilyen személy az, aki nagykabátot visel meleg időben, akinek hátizsákján kitüremkedések láthatók, vagy zsinórok lógnak ki belőle, aki feltűnően ideges, verejtékezik, és kerüli a más emberrel való szembenézést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SZUCSIK PÉTER, 2005.08.04 11:17

Ez az!

Vége a turistáknak, akiknek melegük van, a depressziósoknak ( kb.: a lakosság 20 %-a ), de imádkozhatnak a villanyszerelők és a tévészerelők is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html