Irdatlan pénzből fejlesztik az orosz hadsereget

Oroszország 613 milliárd dollárt szán katonai fejlesztésekre a következő évtizedben.
NAPI, 2010. szeptember 21. kedd, 11:23
Fotó:

Oroszország 19 ezer milliárd rubelt (613 milliárd dollár) szán katonai fejlesztésekre a következő évtizedben, amelynek részeként vásárolnának technikát a NATO-országoktól, köztük az USA-tól is - jelentette be Anatolij Szergyukov védelmi miniszter. Utóbbira a második világháború óta nem volt példa.

Korábban "mindössze" 13 ezer milliárd rubelt akartak költeni erre célra, de a rámenős tárcavezető kipasszírozta a kormányból a 46 százalékkal magasabb keretösszegre vonatkozó ígéretet - jelentette a Bloomberg.

Szergyukov, akit a Szentpéterváron polgármester-helyettesként dolgozó Vlagyimir Putyin egy bútorgyár tulajdonosaként ismert meg, majd tett adóhivatali főnökké, az első katonai vagy elhárítós múlttal nem rendelkező orosz hadügyminiszter. A tárcavezető nemzetközi tendereket akar kiíratni, hogy versenyre kényszerítse az elkényeztetett hazai fegyvergyártókat.

További célja, hogy lehetőleg ne kész rendszereket szerezzenek be, hanem a megrendelt eszközök minél nagyobb részét Oroszországban gyártsák le a szállítók, lehetővé téve a vevőnek a technológiai tudás átvételét.

Ennek az elvnek a jegyében akarják kiírni a négy helikopterszállító hajóra szóló tendert: kettőt vásárolnának, kettő gyártását pedig Oroszországba kell telepítenie a pályázat nyertesének. Az üzletért francia, spanyol, holland cégek indulhatnak a hazai gyártók mellett.

Az orosz hadsereg elsősorban információtechnológiai rendszereket akar beszerezni, de vevő lenne néhány precíziós fegyverre is. Szergyukov elmondása szerint egyébként Franciaország, Németország, Olaszország és az USA mellett Izraellel is felvették a kapcsolatot

HOZZÁSZÓLÁSOK