Minden megkérdezett elemző kétségeket fogalmaz meg az európai uniós csúcsértekezleten elért kompromisszummal szemben, miszerint az európai stabilitási alapokból (EFSF, ESM) közvetlenül finanszírozhatják az eurótagországok bankjainak feltőkésítését, illetve az alapok vásárolhatják azok kötvényeit és az év végéig létrehozzák az övezet közös bankfelügyeletét - derül ki a Guardian körkérdéséből. Az első szónoki kérdést Robert Peston, a BBC publicistája teszi fel: vajon mit fognak szólni a német adófizetők ahhoz, hogy adóeuróikat fizetésképtelen spanyol és ír bankok életben tartására fordítják?

A második kérdés - amit minden elemző felvet - úgy szól: elég nagy-e a biztonsági alapok tőkéje ahhoz, hogy meghatározatlan ideig finanszírozza az olasz és spanyol adósságot? A válasz egyhangú: nem elég nagy. Ezért a csúcs döntése valószínűleg csak átmeneti eufóriához vezet a piacon, és nem temethetjük el örökre az Európai Központi Bank (ECB) államkötvény-vásárlási programját. Többen felhívják a figyelmet arra, hogy az ECB a csúcson elért eredményeket a maga hozzájárulásával - monetáris enyhítési lépésekkel - egészítheti ki, "jutalmazhatja".

Le fogják nyúlni a vagyonunkat

A német kormánykoalíció vezető pártja, a CDU egyik héjája, Wolfgang Bosbach már jó előre megfogalmazta, mit éreznek hozzá hasonló honfitársai az ilyen döntésekkel kapcsolatban. Ha ma megengedjük, hogy az ESM-ből közvetlenül finanszírozzák az eurózóna más országait, akkor a monetáris unió garanciavállalási unióvá bővül - fejtegette. A felelősségközösség azonban elkerülhetetlen transzferunióvá válik, mivel az eurózóna tagországai továbbra is meg fogják szegni a deficitszabályokat, következésképpen folyamatosan mások pénzére lesz szükségük.

Az ESM 500 milliárd eurós forrása már csak azért sem lesz elég, mert abban benne foglaltatik Olaszország és Spanyolország hozzájárulása is - figyelmeztet Michael Hewson, a CMC elemzője. Az, hogy a beavatkozást az alap elégtelen tőkéjére alapozzák, gyakorlatilag felhívást jelent a spekulatív ügyletek iránt érdeklődő befektetőknek arra, hogy elkezdjenek az ESM - és a hátterében lévő államközösség tűrőképessége - ellen játszani.

A szakértő szerint olyan tényezőket is figyelembe kell venni, hogy a németek csak Mario Monti olasz kormányfő tántoríthatatlansága miatt mentek bele az alkuba, ami viszont hosszabb távon megronthatja a német és az olasz vezetők viszonyát. Így elmaradhat az előrelépés a fiskális és a bankunió megvalósításában.