BUX
40952

Irigyelhetjük Szlovákiát, jöhet a felminősítés

A Standard & Poor's stabilról pozitívra változtatta Szlovákia adósosztályzatának kilátását.

NAPI, 2011. augusztus 24. szerda, 11:09

A Standard & Poor's stabilról a felminősítést valószínűsítő pozitívra változtatta Szlovákia szuverén adósosztályzatának kilátását. A besorolás A+/A-1 maradt.

A kiadott közlemény szerint felminősítésre akkor kerülhet sor, ha a szlovák kormány a hitelminősítő várakozásaival összhangban képes lesz csökkenteni a fiskális deficitet, stabilizálni a GDP-arányos államadósságot, továbbá folytatja a munkaerőpiacot és az üzleti környezetet érintő reformokat. Amennyiben nem sikerülne az államadósságot megfékezni, vagy leállnának a meghirdetett strukturális refomok, Szlovákia osztályzata a jelenlegi szinteken stabilizálódhat.

Az S&P szerint Szlovákia osztályzata tükrözi az ország évtizedes múltra visszatekintő gazdasági és fiskális reformjainak eredményét, a gazdaság erős növekedési potenciálját, továbbá a mérsékelt (ugyanakkor lassan növekvő) államadósságát. Mindezeket az erősségeket ellenpontozza ugyanakkor a strukturális munkanélküliség magas mivolta, továbbá a többi eurózóna-tagállamétől elmaradó jövedelmi helyzet.A jelentés megemlíti hogy a 2010 júliusa óta hatalmon lévő koalíciós kormány a GDP-arányos államháztartási hiány 2013-ra 3 százalék alá szándékozik vinni, az idei cél 4,9 százalék az elmúlt két év 8 százalékos átlaga után. Mindezt kiadáscsökkentéssel és bevételnöveléssel tervezik elérni.Az S&P alapforgatókönyve szerint a kormánynak a tervezettnél lassabban sikerülhet csökkentenie a hiányt, 2013-ra így 4 százalék alatti érték várható. A hitelminősítő úgy látja, fiskális oldalon kockázatok mutatkoznak, beleértve a vártnál gyengébb gazdasági teljesítményt, illetve a tervezett megszorító intézkedésekkel mutatkozó ellenállást is. Bár megvan a lehetősége az előrehozott választásnak, az S&P szerint az összes politikai párt folytatná a megszorításokat. Bármiféle lazítás a befektetői bizalom megingását kockáztatná, ami kulcsfontosságú az eurózónához történő felzárközásban - hívja fel a figyelmet a hitelminősítő.