Ezen bukhat a brexit-megállapodás

Noha előremutató megbeszélés folyt a brit tárgyalókkal Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépése ügyében, számos kérdés, köztük az Írország és Nagy-Britannia közötti határ ellenőrzésének kérdése továbbra is nyitott - közölte Twitter-üzenetében vasárnap este Michel Barnier, az EU brexit-ügyi főtárgyalója az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. október 15. hétfő, 06:40
Fotó: Pixabay

Diplomáciai források szerint a tárgyalók a megállapodás már elfogadásra szánt tervezetét akarták előkészíteni, a megbeszéléseket azonban felfüggesztették az uniós tagországok vezetőinek szerdán kezdődő kétnapos Brüsszeli csúcstalálkozójáig, ahol a tagállamok állam- és kormányfőinek egyik központi témája lesz a brit kilépés feltételrendszerének kérdése.

Az Ír Köztársaság és Észak-Írország határának majdani ellenőrzése a brexit-tárgyalások legsarkalatosabb megoldatlan kérdése. A brexit után ez a 499 kilométeres határszakasz az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárává válik, mivel London ki akar lépni az EU vámuniójából is.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében úgy lehetne elkerülni a hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzés visszaállítását, hogy - ha nem születik egyéb megoldási ötlet - az ír sziget egésze "közös szabályozási térséggé" alakulna át. (Jelenleg a határ szabadon átjárható, ami biztosítja a békét az írek szigetén, ám ha az Egyesült Királyság kilép az EU vámuniójából, ennek vége szakad.)

A brit kormány nyáron kidolgozott alternatív javaslatcsomagja egy közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha az Egyesült Királyság egésze és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.

Dominic Raab pénteki nyilatkozata szerint Nagy-Britannia akkor is sikert tud kovácsolni a brexitből, ha nem jut megállapodásra az Európai Unióval EU-tagsága megszűnésének feltételrendszeréről. Raab abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a brit kormány pénteken újabb elvi útmutatókat tett közzé a brexit-megállapodás elmaradása esetén várható változásokról. Ezek a tájékoztatók, amelyekből a Downing Street eddig 106-ot állított össze, minden esetben hangsúlyozzák, hogy "valószínűtlen" forgatókönyvekről van szó, mivel a brit kormány megegyezéses brexitre számít - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK