Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több ezer ember indult el Írország borús téli világából az olyan melegebb helyekre, mint a Kanári-szigetek. Az országban a koronavírus-járvány miatt papíron tilos ilyen feltöltődésre külföldre indulni, de az élelmes helyiek megtalálták a kiskaput: ha valaki csak nyaralni vágyik, akkor 500 eurós bírságot kaphat, de ha orvosi kezelésre megy, akkor szabadon elhagyhatja a szigetországot. Az írek pedig gyorsan találtak maguknak erre lehetőséget, különböző fogászati kezelésekre időpontokat foglalva.

A tiltás ráadásul egy annyira gumiszabályhoz van kötve, hogy elég, ha egy ember megy a kezelésre, míg egy ember elkísérheti külföldre. A határon így az ír rendőröknél hiába van kéznél az 500 eurós bírság formanyomtatványa, tehetetlenül nézik, ahogy honfitársaik külföldre mennek. Tenerife és a Kanári-szigetek lett a két legnépszerűbb célpont, ahonnan hazatérve sem kell, hogy retorzióra számítsanak a nyaralók, mert csak kifelé büntethetnek a hatóságok.

Az írek annyira rajonganak ezért a megoldásért, hogy sokszor be sem fekszenek a fogorvosi székbe, csak bejelentkeznek, és a visszaigazoló emaileket mutogatják a határon. Így is osztják az átszámítva 180 ezer forintos bírságokat azoknak, akik szó szerint melegebb éghajlatra mennek, de ennek visszatartó ereje egyelőre nincs, így tervezik, hogy a kiszabható tételt 2000 euróra növelik (715 ezer forint). Addig viszont a roham nem hagy alább: a légitársaságok heti több járattal várják a fogorvoshoz indulókat: az Aer Lingus heti Tenerifére tartó járatait március 13-ig már mind le is foglalták.

A rendőrség arról számolt be, hogy az utasok a fogászati ​​kiskapura hivatkozva indultak el több országba, köztük Törökországba és Marokkóba is. A Politicónak pedig egy rendőr arról számolt be, hogy a jelenlegi törvény megengedi, hogy az utazók ellen csak akkor induljon eljárás, amikor a tengerentúli utazást éppen megkísérlik, és nem azt követően. Ráadásul a hatóságok a belépéskor nem is nagyon vannak arra felkészülve, hogy több száz ember szájában vizsgálják, hogy valóban kifehéredett-e a foguk vagy betömtek a balfelső ötösön egy lyukat.

Magyarországon a külföldre vágyókra egy még egyszerűbb szabály vonatkozik: szeptember 1-től ugyan mindenkire 10 napos karantén vár a belépéskor, kivéve, ha valaki áruszállításban vesz részt, vagy igazolhatóan üzleti útra ment. Utóbbi adhat jelentős teret a visszaélésekre, mert a trópusi paradicsomokban - például a Maldív- vagy a Seychelles-szigetekre - könnyen be lehet jelentkezni egy offshore-cégbe akár tulajdonosként is viszonylag alacsony áron. A tapasztalatok alapján viszont Magyarországon ezzel kevesen éltek.

Az ilyen kihágások járványügyi veszélye, hogy a fertőzés behurcolása is megtörténhet általa, ami időben még messzebbre tolhatja ki a járványvédelmi intézkedések végét, ezért mindenki felelősséggel utazzon!