Túljártak az állam eszén és tízezrek utaztak külföldi nyaralásra

Ha arról van szó, hogy a sötét tél elől menekülnének el, akkor az emberek leleményesek tudnak lenni járványhelyzetben is: Írországban tömegek indultak el a melegebb országokba, hiába van teljes lezárás alatt az ország, a trükk csak annyi volt, hogy bejelentkeztek fogászati kezelésekre. Magyarországon van egy még átjárhatóbb kiskapu is, de ez népvándorlást nem indított el.
Szabó Dániel, 2021. február 16. kedd, 12:40
Fotó: Getty Images

Több ezer ember indult el Írország borús téli világából az olyan melegebb helyekre, mint a Kanári-szigetek. Az országban a koronavírus-járvány miatt papíron tilos ilyen feltöltődésre külföldre indulni, de az élelmes helyiek megtalálták a kiskaput: ha valaki csak nyaralni vágyik, akkor 500 eurós bírságot kaphat, de ha orvosi kezelésre megy, akkor szabadon elhagyhatja a szigetországot. Az írek pedig gyorsan találtak maguknak erre lehetőséget, különböző fogászati kezelésekre időpontokat foglalva.

A tiltás ráadásul egy annyira gumiszabályhoz van kötve, hogy elég, ha egy ember megy a kezelésre, míg egy ember elkísérheti külföldre. A határon így az ír rendőröknél hiába van kéznél az 500 eurós bírság formanyomtatványa, tehetetlenül nézik, ahogy honfitársaik külföldre mennek. Tenerife és a Kanári-szigetek lett a két legnépszerűbb célpont, ahonnan hazatérve sem kell, hogy retorzióra számítsanak a nyaralók, mert csak kifelé büntethetnek a hatóságok.

Az írek annyira rajonganak ezért a megoldásért, hogy sokszor be sem fekszenek a fogorvosi székbe, csak bejelentkeznek, és a visszaigazoló emaileket mutogatják a határon. Így is osztják az átszámítva 180 ezer forintos bírságokat azoknak, akik szó szerint melegebb éghajlatra mennek, de ennek visszatartó ereje egyelőre nincs, így tervezik, hogy a kiszabható tételt 2000 euróra növelik (715 ezer forint). Addig viszont a roham nem hagy alább: a légitársaságok heti több járattal várják a fogorvoshoz indulókat: az Aer Lingus heti Tenerifére tartó járatait március 13-ig már mind le is foglalták.

A rendőrség arról számolt be, hogy az utasok a fogászati ​​kiskapura hivatkozva indultak el több országba, köztük Törökországba és Marokkóba is. A Politicónak pedig egy rendőr arról számolt be, hogy a jelenlegi törvény megengedi, hogy az utazók ellen csak akkor induljon eljárás, amikor a tengerentúli utazást éppen megkísérlik, és nem azt követően. Ráadásul a hatóságok a belépéskor nem is nagyon vannak arra felkészülve, hogy több száz ember szájában vizsgálják, hogy valóban kifehéredett-e a foguk vagy betömtek a balfelső ötösön egy lyukat.

Magyarországon a külföldre vágyókra egy még egyszerűbb szabály vonatkozik: szeptember 1-től ugyan mindenkire 10 napos karantén vár a belépéskor, kivéve, ha valaki áruszállításban vesz részt, vagy igazolhatóan üzleti útra ment. Utóbbi adhat jelentős teret a visszaélésekre, mert a trópusi paradicsomokban - például a Maldív- vagy a Seychelles-szigetekre - könnyen be lehet jelentkezni egy offshore-cégbe akár tulajdonosként is viszonylag alacsony áron. A tapasztalatok alapján viszont Magyarországon ezzel kevesen éltek.

Az ilyen kihágások járványügyi veszélye, hogy a fertőzés behurcolása is megtörténhet általa, ami időben még messzebbre tolhatja ki a járványvédelmi intézkedések végét, ezért mindenki felelősséggel utazzon!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2021.02.17 09:40

Az üzleti cél mindenhol elfogadott indok, tehát akinek van vállalkozása, az megy is ha akar.
Így fordul elő, hogy a celebek sorra pakolják fel fürdőzős, koktélozós, bulizós fotókat.
Meg telefonálnak be rádióműsorokba például Dominikáról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2021.02.17 09:31

@Ballada: jó ideje már az van hogy az b. szik rá aki betartja a törvényeket szabályokat. Ha pedig nem sikerül betartani írnak neki rá egy törvényt :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2021.02.16 15:44

És most a csalást ünnepelni kell? Végül ez jól jelzi, hogy a haladó világ azt ünnepli aki csal lop hazudik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html