Írország 2011 vége előtt nemzetközi mentőövet kérhet

Írország nemzetközi mentőövet kérhet 2011 vége előtt - vélte a Reuters által megkérdezett szakértők kétharmada.
MTI-Eco, 2010. november 11. csütörtök, 16:15
Fotó:

A hírügynökségnek ugyanerre a kérdésére egy hónapja a szakértőknek még alig több mint a fele vélte úgy, hogy Írország mentőövet kérhet a jövő év végéig.

A csütörtökön közölt felmérésben válaszolók véleményének az átlaga szerint Írország mintegy 48 milliárd euró támogatást kérhet.

Az ír gazdaság kilátásaival kapcsolatos egyre nagyobb bizonytalanságot jól jelzi az ország kötvényhozam-alakulása. A hozam az euró bevezetése óta legmagasabb szintre, 9 százalékra emelkedett csütörtökön délután, miközben szerdán délután 8,55 százalék, délelőtt 7,94 százalék, három hete még csak 6 százalék volt.

Szerdán Olli Rehn uniós gazdasági és pénzügyi biztos azt mondta, hogy Írország nem kért pénzügyi segítséget az Európai Unió rendkívüli pénzügyi alapjából, cáfolva ezzel azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Írország uniós tisztviselőkkel tárgyal arról, hogy a jövő év elején hitelt vegyen fel az EU-tól.

José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a G20-ak szöuli csúcsértekezletén azt mondta, szükség esetén készek támogatást adni Írországnak.

A Markit egyik elemzője azt mondta, hogy rövid távon nem várható a görög példa megismétlődése, Írország adósságfinanszírozása 2011 közepéig teljes egészében megoldott.

Brian Cowen ír kormányfő napokon belül ismerteti kormánya négyéves megszorító intézkedéseit. Jövőre hatmilliárd eurót terveznek lefaragni az államháztartási hiányból, 4,5 milliárd eurót kiadáscsökkentés révén, 1,5 milliárd eurót különadók kivetésével készülnek előteremteni. A négy év alatt mintegy 15 milliárd eurót megtakarítva 2014-re szorítanák le az államháztartási hiányt az euróövezeti 3 százalékos GDP-küszöb alá. Az idei GDP-arányos államháztartási hiány a kormány várakozásai szerint 9,5 százalék lesz.

Gondot jelent azonban, hogy hamarosan időközi parlamenti választások lesznek, aminek következtében kettőre csökkenhet a kormánytöbbség november végére. Egyes elemzők szerint csak egy általános választás során felálló, nagyobb lakossági támogatást élvező új kormány nyugtathatná meg a befektetőket, hogy Írország képes kilábalni a válságból.

HOZZÁSZÓLÁSOK